Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Šolsko znanje

Kemija: Razgraditev pločevinke v morju

 
 
17.7.2011, 21:53
Ali bi mi znal kdo povedati, koliko približno časa bi potrebovalo morje, da bi razgradilo potopljeno pločevinko 0,33?

spremenjeno: NikMan (28.10.2016, 12:05)
 
 
 
18.7.2011, 14:22
Nekje sem zasledil, da naj bi bil obstoj pločevink v morju nekje med 80 in 100 leti (plastična steklenica 450 let, cigaretni ogorek 5 let, bananin olupek 4 tedne) .
Da pa aluminij naj nebi bil nevaren zaradi snovi (kot na primer plastika) ki jih vsebuje za življenje v morju.
 
 
 
18.7.2011, 14:31
Se pravi bi lahko vrgli pločevinke piva ali podobno v morje?
 
 
 
18.7.2011, 14:51
Po moje NE!!! Kam bi pa prišli, če bi jih vsi metali v morje?

Predstavljaj si, da se greš potapljat in občudovat podvodni svet, spodaj pa vidiš odpad pločevine. Hm.....

Že otroci v vrtcu vedo, da se smeti ne meče v morje. Vsaj mene so tako učili.
 
 
 
18.7.2011, 14:51
Tudi mene. Samo sem pa slišal, da to počnejo vsi izkušeni jadralci, ker naj bi se zaradi količine soli v morju pločevinke zelo hitro razgradile.
 
 
 
18.7.2011, 14:55
Se strinjam, da se razgradijo, vendar vseeno mislim, da pločevinke ni težko dati med smeti in jih odvreči v najbližji marini oz. kje drugje na kopnem, kjer imajo smeti.
 
 
 
18.7.2011, 15:56
Odvisno, kako je pločevinka narejena. Po mojem ne bi zdržala v enem kosu preveč dolgo. Sicer mi ni čisto jasno, kako so delali te raziskave in kaj zanje pomeni "razgrajeno".
Glede ekološke dileme je pa takole: vse, česar originalno v morju ni bilo oz. ni bilo narejeno za to, da pristane v morju, morju čisto nič ne bo pomagalo.
 
 
 
18.7.2011, 16:28
Erco se strinjam s tvojo izjavo, vendar kaj ne nastane tudi nafta pod visokim pritiskom vode/zemlje pa je prav tako ZELO škodljiva ko pride v stik z vodo?
 
 
 
18.7.2011, 18:23
Ja, ampak nafta same sebe ne črpa na površje.
 
 
 
18.7.2011, 18:40
maš prav, človek uničevalec narave
 
 
 
18.7.2011, 18:40
Pomoje aluminij sam ni toliko škodljiv, kot barve, ki pokrivajo skoraj celo pločevinko...
 
 
 
18.7.2011, 20:35
Razpravljat o tem, kaj je bolj oz. manj škodljivo je nesmiselno - pločevinka pač ne spada v morje in pika. Če jo odvržeš enkrat ne bo hudega, ko imaš pa enkrat celo deponijo v vodi, kot jih imajo v državah z malce slabšimi življenjskimi pogoji, pa so posledice več kot očitne. Morje je za nas še preveč pomemben dejavnik in dokler ga ne bomo znali obvladovati je bolje, da se izogibamo kakršnimkoli drastičnim spremembam že.
VDaGamma:
maš prav, človek uničevalec narave


Ja, ampak ne me narobe razumet. Če bi vsak človek razumel, kakšen pomen ima za nas narava, bi bilo veliko bolje, ampak za to bo že narava poskrbela, zanjo se ni bati, mi sami smo v nevarnosti! Zato pa tudi nočem, da bi moja izjava bila videti kot izjava nekega pripadnika greenpeace ipd. Dejstvo je, da prav vsi živimo na istem svetu in v istih pogojih - zares bodo pomen dobile take izjave nekega človeka šele takrat, ko bo šel v džunglo in se preživljal samo s pomočjo svoje lastne gorjače.
 
 
 
9.9.2012, 12:37
pločevinka se potopi na dno in v roku nekaj tednov postane novi dom neke morske živalce..ko se potapljaš, grem stavit, da je ne opaziš več, ker je vsa ovita z kakšnimi algami ali podobnimi rečmi, niotri pa domuje kak rak ali riba

kakšen pomen pa ima za nas narava? dejstvo je, da ga ima čedalje manj in v roku nekaj desetletij bo zmožno preživetje ljudi čisto brez narave...

mogoče bo za tiste, ki smo z naravo odrasli, malo čudno, ampak za nove generacije pa bi ta novi svet lahko bil čisto normalen

prihodnost gre lahko v dve smeri..ena je v smeri z obstoječo naravo, to je, da bo vse v zelenem, druga jsmer je pa življenje brez zelenega, to je brez narave...ampak brez skrbi..ljudem to ne bo povzročalo težav

vodo in kisik bomo zmožni proizvesti sami, hrano tudi, ma čisto vse..ampak to je druga tema


changed: PowerZan (9.9.2012, 15:38)
 
 
 
9.9.2012, 14:26
Haha, življenje brez narave ne bo povzročalo težav? Dejstvo je, da kljub temu, da smo v zadnjih nekaj letih močno napredovali v tehnološkem smislu še ne pomeni, da smo popolnoma neodvisni od narave. Naši temelji si še vedno trdno zasajeni v zelenju.
 
 
 
9.9.2012, 14:37
smash ne bedarije pisat
 
 
 
11.9.2012, 12:45
heje..najprej se moraš naučit brat, potem pa bodo tvoji stavki imeli tudi kak smisel

če ti človek napiše "čez nekaj desetletij", pa ti to razumeš jutri, ali pa če ti človek namigne kaj o eksponentnem razvoju tehnologije, robotike, nanorobotike, genetike in podobnih zadev, pa ti tega ne razumeš, je to tvoj problem, ne moj

drugače pa argumentiraj...ne mi pisat maile v smislu...nakladaš, haha, bullshit in podobno..velja za Ercota "učitelja" in toma992


changed: smash (11.9.2012, 13:18)
 
 
 
11.9.2012, 22:33
More bit pa res dober feeling ko tak zabiješ enega na internetu, ki ti reče, da se ne strinja s tabo hahhaha.
Pravim ti samo, da je človek zaenkrat še močno odvisen od narave, in tako bo ostalo tudi v prihodnosti. Dejstvo je, da se nam tako ali drugače brez gozda piše zelo slabo, kar pa je problem, ki ga ne bomo rešili po mojem mnenju še lep čas, zato obstaja tudi mnogo smeri, ki svoje raziskave usmerjajo v naravo oz. vodijo naprej naše ideje v skladu z naravo ... saj veš, okolju prijazno in podobne stvari. Dejstvo je, da je človek svoje zamisli že od nekdaj osnoval na naravi, in tako bo ostalo tudi v prihodnosti. Ne glede na to s kakšno hitrostjo se tehnologija razvija, nam po mojem mnenju do neke tehnologije, ki bi nas vzdrževala brez pomoči "zunanjega sveta" oz. "zelenja" manjka še kar nekaj časa, in tu ne govorim o desetletjih, ampak stoletjih ... po mojem mnenju bi prej našli nov planet za poselit kot pa da bi Zemljo popolnoma izničili.

 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!