Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Razlika med fašizmom in nacizmom

 
 
4.8.2011, 13:29
Ravnokar gledam YouTube filmčke Mussolinija in Hitlerja pa se mi je porajalo enostavno vprašanje, kakšna je razlika med nacizmom in fašizmom. Vsi znajo povedati, da je fašizem prišel iz Italije in nacizem iz Nemčije.

Kakšne pa so glavne značilnosti obeh sistemov?spremenjeno: NikMan (24.5.2015, 8:58)
 
 
 
5.8.2011, 14:02
NikMan :
Ravnokar gledam YouTube filmčke Mussolinija in Hitlerja pa se mi je porajalo enostavno vprašanje, kakšna je razlika med nacizmom in fašizmom. Vsi znajo povedati, da je fašizem prišel iz Italije in nacizem iz Nemčije.
Kakšne pa so glavne značilnosti obeh sistemov?


No ja, ni nevem kakšna razlaga

Nacizem:
Nacizem je enopartijski politični sistem, ki ga opredeljuje program NSDAP in ki ga vodi diktator , imenovan Vodja (Führer).

Za organizacijo stranke so značilni gauleiterji (vzporedno državnim organom).

Za nacizem je značilen njegov odnos do socializma, komunizma, nacionalnega, religije in do intelektualcev.

Za nacizem je značilna tudi intenzivna propaganda.

Fašizem:
povzdigovanje naroda (včasih tudi rase) nad posameznika
uporaba nasilja in sodobnih tehnik propagande in cenzure za zatiranje politične opozicije
obsežna ekonomska in socialna organizacija
korporativizem
Vir: Wikipedija
 
 
 
5.8.2011, 20:55
Italijanski fašisti niso povzigovali rase, ampak države. To so počeli nemški nacisti (konkretno Arijska rasa) - res pa je da je nacizem specifična oblika fašizma. Npr. fašisti so hoteli spreobrnit Jude v Kristjane, nacisti so jih hoteli pa iztrebit.
 
 
 
24.5.2015, 9:01
Ali mislite, da se moramo bati fašizma ali nacizma? Zakaj ljudje sploh začnejo slediti takim sistemom, ki so naredili veliko črno piko v zgodovini?

Mogoče težko vprašanje, vendar ali imata sistema kakšne dobre lastnosti?
 
 
 
24.5.2015, 10:29
Mislim, da imata sistema tudi nekaj dobrih lastnosti, vendar je slabih veliko več. Recimo, ko je bil v Rusiji stalinizem je gospodarstvo zelo napredovalo, vendar je bilo večino tovarn povezanih z vojnim orožjem ipd.
Je pa problem, da ko enkrat diktator je na oblasti, ga ni mogoče odstaviti.

Pa še nekaj glede razlike med fašizmom in nacizmom. V bistvu je bil fašizem in v Italiji in tudi v Španiji, v Italiji je Mussolini hotel obnoviti rimski imperij, v Španiji pa je Francisco Franco hotel preprečiti socializem, ki je bil takrat v Sovjetski zvezi. Glede nacizma pa je bilo že povedano, da je hotel tretji rajh, urejen po rasni teoriji (brez Judov in kasneje tudi Slovanov).
 
 
 
24.5.2015, 12:16
NikMan, tudi v imenu demokracije se naredi veliko črnih pik...
 
 
 
24.5.2015, 22:24
Povsod so črne pike, vendar kakšen sistem bi bil potem dober. Mislim, da si večina ljudi želi sprememb na nekaj svežega, boljšega danes?

Kaj pa odprto-kodni družbeni sistem? Osebno menim, da nekaj kar pri nas deluje, ni nujno, da bo delovalo tudi 1000 km stran.
 
 
 
26.5.2015, 12:39
Kaj pa je to odprto-kodni družbeni sistem?

Drugače pa, kakšne lastnosti bi sploh moral imeti dober sistem. Ker nekaj je lahko za nekoga dobro, a po drugi strani slabo za drugega, tako da se stvari med seboj lahko izključujejo. Ali se potem prilagajaš večini?

V splošnem pa je najbolj učinkovit sistem diktatura. Problem je samo najti dobrega in pametnega diktatorja.
 
 
 
27.5.2015, 21:26
Podtalje je zadel glavico na žebljico. Najbolj učinkovit sistem je nedvomno diktatura. Tiranizem sprva sploh ni imel negativne konotacije (govorim še o politiki za časa starih Grkov). Žal se skoraj vedno izveneri, ker človeška narava je takšna, kot pač je. Enkrat na tem portalu sem že zagovarjal stališče, da človek ni racionalno bitje.

Po logiki se bi zdel sicer najboljši sistem socializem - se pravi vse od vseh. Vendar je tudi ta koncept v resnici samo ideal. Zato ker ukaluplja. More porezati ambiciozne, za voljo tistih neambicioznih. Mora zapreti državo. In pa mora imeti trdo roko.

V končni fazi se za najboljšega še vedno izkazuje liberalni kapitalizem. Churchill je lepo rekel, da ni dober, je pa najboljši med najslabšimi. Jaz moramo reči, da je situacija v EU v resnici zelo dobra. Glede na to, da je bila Evropa še "na predvečer" svetovna klavnica in da danes živimo relativno enakopravno, srečno, mirno in udobno življenje, smo lahko veseli. In dejstvo je, da smo edina večnacionalna celina (v to S Amerike s 3 državami in Avstralije ne prištevam), ki je dosegla tako visok nivo razvoja. Poglejte Afriko, Azijo in J Ameriko.

Glede radikalnih sistemov, kot sta bila med drugim tudi fašizem & nacizem, pa menim, da so najbolj nevarni, a v času kriz tudi najbolj priljubljeni. Gre za to, da so ljudje v obdobju hude gospodarske situacije naveličani aktualne politike in ideologije in so čedalje bolj zagreti za idejo hitrih in radikalnih rezov. Radikalizem pa je (skoraj) vedno krvav. Ne smemo pozabiti, da je bil A. Hitler legitimno izvoljen na volitvah in da na oblast ni prišel z nikakršnim pučem (čeprav je to poskušal).

Najlepše pa bi bilo, da bi bili ljudje strpni drug do drugega. Upam si trditi, da bi v takem primeru deloval vsak sistem, celo anarhija.

Vesel bi bil tudi vaših mnenj, meni se zdi debata o političnih ustrojih zelo zanimiva, čeprav malenkost nenavadna za portal te narave.

Lep večer!
 
 
 
28.5.2015, 10:21
Odin, tole pa si spisal odlično.

Osebno se mi zdi, da srečo iščemo mogoče na napačnih mestih, vseeno pa tega pojma ne poznamo tako dolgo, da bi lahko tukaj kaj konkretnega napisal.

Kaj pa demokratični socializem?

PS: odprto-kodni družbeni sistem pa so predstavljam, da bi ga cel svet pisal, kjer bi bili določeni temelji postavljeni vnaprej, katere bi lahko seveda spreminjali. Eden izmed temeljev bi lahko bile človekove pravice in nedotakljivost oziroma spoštovanje različnih kultur. Po domače, Grki z razlogom ne živijo tako kot Nemci. Glavni razlog pa je kultura in podnebje.
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!