Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Matematika: Kaj so integrali in odvodi?

 
 
28.3.2012, 11:11
Zna kdo po kmečko povedati, kaj so integrali in odvodi ter zakaj se jih uporablja v vsakdanjem življenju? Obrazložitev bi bila priporočena na kakšnem praktičnem primeru.spremenjeno: NikMan (2.9.2016, 10:13)
 
 
 
28.3.2012, 22:37
Integriranje in odvajanje sta operaciji na funkcijah.
Odvod

Odvod funkcije najpogosteje označimo z f'. Odvod funkcije v neki točki x pove kakšen je naklon(strmina) grafa te funkcije v tej točki. Odvajanje elementarnih funkcij(polinomi, eksponentna, logaritemska, kotne funckije...) in njihovih kombinacij je precej enostavno saj lahko njihove odvode preberemo iz tabele, za kombinacije pa uporabljamo pravila za odvajanje.Odvode se uporablja za pomoč pri risanju grafov, saj lahko z njimi določimo ekstreme(minimum in maximum) in če odvajamo še enkrat dobimo še prevoje funkcije, kar nam omogoča narisati zelo natančen graf.

Integral

Poznamo določeni in nedoločeni integral. Nedoločeni integral je nasprotna operacija odvajanju. Z njegovo pomočjo lahko poiščemo primitivno funkcijo dane funkcije. Če bi dobljeno funkcijo odvajali, bi dobili funkcijo, ki smo jo imeli na začetku.Določeni integral pa je bolj praktično uporaben. Z njim v osnovi računamo ploščino pod grafom funkcije na določenem intervalu. Z določenim integralom lahko računamo dolžino krivulje, površino likov, prostornino vrtenin(vrtanino dobimo tako da krivuljo zavrtimo okrog osi), površino vrtenin ... zelo uporaben je tudi v fiziki npr. opis krivega gibanja itd.

Upam, da je to dovolj razumljivo. Ne vem kako bi bolj preprosto napisal.


spremenjeno: podtalje (17.12.2017, 8:54)
 
 
 
29.3.2012, 8:11
Lepo si razložil. Hvala ti za trud.
 
 
 
24.11.2013, 16:16
Mene pa zanima, kje praktično to uporabiš v življenju.....je to samo za splošno izobrazbo ali tudi uporabno pri delu? Hvala
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!