Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Uganka: Zaboji z jabolki in pomarančami

 
 
19.4.2012, 11:00
Imamo tri zaboje. V enem so pomaranče, v drugem jabolka in v tretjem mix (jabolka in pomaranče). Vsi zaboji so narobe označeni in zaprti.

Kako, ugotovimo kaj se skriva v zabojih, če imamo na voljo le en poseg - v enega izmed zabojev :-)


spremenil: NikMan (19.4.2012 ob 15.37.00)
 
 
 
19.4.2012, 16:03
Jaz sem objavil tole rešitev, a sem dobil odgovor, da ni pravilna...

Torej če vemo da so vsi trije zaboji narobe označeni....pogledamo v prvega kjer piše gor jabolka in vidimo, da so notri naprimer pomaranče in ker vemo da sta ostale dva tudi narobe označena, sledi da na tistem kjer piše da je notri mix vemo da so notri jabolka, na tistem kjer pa piše pomaranče pa je notri mix

Uganka je nepopolna. Rešitev je v točno določenem zaboju. Imamo pa le eno možnost. Če odpremo zaboj npr. jabolk kot si ti predlagal, nam ostaneta še dve rešitvi, da so notri pomaranče ali mix. Svojo možnost pogleda v zaboj si torej že izkoristil, ne pa ugotovil kaj je v tisti škatli.


spremenil: VDaGamma (19.4.2012 ob 16.04.21)
 
 
 
19.4.2012, 18:39
No, najprej seveda odpreš zaboj z mixom ... Potegneš recimo ven pomarančo in veš, da so v njem pomaranče. Ker pa sta druga dva zaboja narobe označena, pomeni, da v nobenem ni to, kar piše ... Če torej vemo, da so tam, kjer naj bi bil mix pomaračne, pomeni, da je zaboj, označen s pomarančami napačen, in vsebuje ali jabolka ali mix. Če bi vseboval jabolka, bi to pomenilo, da zaboj označen z jabolkami res vsebuje jabolka, kar pa bi pomenilo, da je pravilno označen. Potemtakem zaboj z etiketo pomaranč vsebuje jabolka, zaboj z jabolkami pa mix.

V tvojem primeru pa pogledaš v zaboj z jabolkami in potegneš ven npr. pomarančo in tako ne veš, ali škatla vsebuje mix ali pomaranče. Imaš sicer nekaj možnosti, da potegneš jabolko in kljub temu veš, da gre za mix in tako rešiš nalogo, a kljub temu ti to ne garantira pravilne rešitve.
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!