Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Kaj bi se zgodilo, če bi sneli masko na Marsu?

 
 
28.8.2012, 19:15
Trenutno je zelo aktualna tema pristanka roverja Curiostiy na Marsu pa se mi poraja vprašanje, kaj bi bilo, če bi na Marsu snel čelado? Kakor vem, ima Mars nek minimum od atmosfere, tako, da verjetno ne bi bilo isto kot v vesolju oziroma 300 km nad planetom.A bi živel lahko kako sekundo ali ne?

Je mogoče Arnold Schwarzenegger zaigral pristno v Total Recall?
spremenjeno: NikMan (23.12.2015, 7:25)
 
 
 
28.8.2012, 21:48
Ni pogoja, na marsu je namesto kisika, ogljikov dioksid kar pa mi izdihnemo ko porabimo kisik ki smo ga pravkar vdihnili
 
 
 
29.8.2012, 11:57
Zastrupil bi se s CO2 in pa zmrznil bi (najnižje temperature dosegajo do -140°C)

Če bi zadrževal dih in pa da bi recimo bil na strani obrnjeni proti soncu (kjer je do 20°C), bi lahko zdržal kakšno minuto.


changed: alesko007 (29.8.2012 ob 12.01.25)
 
 
 
29.8.2012, 13:20
Misliš, da bi lahko? Pa je razlika sploh med vesoljem in površino na Marsu?
 
 
 
29.8.2012, 15:54
Umrl bi zaradi premajhnega pritiska, po mojem mnenju. Samo za primerjavo, pritisk na zemljini površini je 101,3 kPa. Marsova atmosfera je tako redka, da je na točki, kjer je pritisk najvišji, le-ta komaj presega vrednost 1 kPa. Tako da so temperature in CO2 še najmanjša skrb.
 
 
 
29.8.2012, 17:04
Kolikor je meni znano (diplomant fizike) je največji problem zaradi prevelike razlike tlaka. Ko zajameš polno sapo mešanice kisika iz jeklenke in si nato slečeš varnostno obleko se zgodi podobno, kot pri potapljanju ko se iz globine, kjer je velik pritisk, vračaš na površje. Zrak iz pljuč odvihri v atmosfero. Če so dihalne poti zaprte pa nastane problem.

Zaradi našega tkiva in predvsem kože so kri in ostale telesne tekočine zaščitene. Kri ne vre.

Slabo zaščitena so še uha, bobnič, ki najverjetneje poči, če imate zaprta usta.

Ne glede na to da so na Marsu zelo nizke temperature človek ne zmrzne takoj. Prenos toplote med ozračjem na Marsu in kožo je mala. (v vodi se to bistveno spremeni - primerjava s potapljači: v ~ 1°C preživijo 15-20 min)

Brez ustrezne zaščite (ne mislim na sončno kremo) so kritične tudi poškodbe zaradi UV žarkov iz sonca (opekline kože že po 10 sekundah).

Torej, na Marsu živite do 1 min. Ker je tlak na Marsu in hkrati v pljučih nižji kot v žilah, kisik difundira iz žil v pljuča in ne obratno. Parcialni tlak kisika je v tem primeru negativen. Tako po 15 sekundah izgubite zaves zaradi pomanjkanja kisika. Sledi smrt.

Če se znajdete na marsu brez zaščite vam želim veličastnih zadnjih 30 sekund življenja.
LP!
šunka
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!