Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Zakaj so v ZDA republikanci in demokrati?

 
 
15.10.2012, 13:23
Dan.

Mene pa zelo zanima, če kdo ve, zakaj imajo v ZDA le dve močni stranki in kje so dobile taka imena? Sicer poznam delno njihova načela in lahko Republikance primerjam z našimi desnimi in Demokrate z našimi levimi strankami.

Vendar pa me zanima, zakaj tako ime?

Hvala vam.


spremenjeno: NikMan (7.12.2015, 9:14)
 
 
 
15.10.2012, 13:37
Pred državljansko vojno v 19. stoletju v ZDA so se države delile med tistimi, ki so podpirali sužnje in tiste, ki jih ne. Sever je rekel, da je suženjstvo brez veze, jug pa je zaradi skoraj edinega poslovanja z bombažem potreboval zastonj silo, da so "preživeli".

Nekako so se države delile in med drugim tudi reševale spore glede sužnjelastniškega vprašanja z odkupi in delitvami držav na področju ZDA, vendar pa so bila nasprotja vedno hujša in so v njihovem senatu postali dve močni stranki. Prvi so bili republikanci in federalistična stranka, ki pa je kasneje propadla. Ker pa so nam v naravi nasprotja prirojena, so se republikanci nato razdelili na dva dela, republikance in demokrate, kot jih poznamo danes.

Če pogledamo niz razvoja in svobodomiselnosti, so bili demokrati vedno napredni in želeli narediti naprednejšo družbo, republikanci pa zavarovali svoje dosežke in imetje (branili bogate).
 
 
 
15.10.2012, 23:02
Hvala NikMan zopet za odličen odogovor. Hvala.
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!