Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Računalništvo

Začetki z jQuery

 
 
3.1.2013, 0:00

V današnjem vodiču vam bom predstavil jQuery knjižnico, kjer je potrebno le osnovno znanje JavaScript-a, namenjena pa je lažjemu upravljanju z JavaScript kodo.

Povezava do vsebine
 
 
 
29.11.2016, 18:09
Dober članek.... vendarle bi rad prispeval par popravkov (katerih resnica ali neresnica je preverljiva na internetu, v literaturi ipd.), in sicer:

"$ po svoje predstavlja razred, kar pomeni, da $() izdela nov jQuery objekt."

jQuery je Javascript knjižnica. Javascript je objektni jezik, ki ne pozna razredov, le pojem objekta. Tukaj bi se dalo še kaj povedati, vendar to ni v kontekstu tega vodiča. Torej "$" ni razred, je le okrajšava za literal jQuery, ki predstavlja objekt, ne razred Vendarle pa je v naslednjem stavku lepo rečeno, da $() kreira objekt.

"click() funkcija je objekt v jQuery."

Izraz "funkcija je objekt" je kar se tiče pravilne rabe programerskih pojmov večja napaka. Avtor najbrž misli, da metoda click() vrne objekt, ki sproži dogodek. To je v jQuery-ju kar pogosto, zato, da lahko verižimo dogodke (to se pojavlja tudi predvsem pri animacijah tipa slideToggle(), hide()...)

Na primer: $("#gumb" ).click().slideDown("slow" ) bi najprej programsko sprožilo klik DOM objekta z ID-jem "gumb", nato pa bi le-ta animirano zdrsel navzdol.

Drugače pohvale avtorju, vsekakor je moj namen bil le dopolnitev vsebine.

Lep pozdrav.


spremenjeno: podtalje (2.12.2016, 1:13)
 
 
 
1.12.2016, 19:24
@ikov34 z izrazom "funkcija je objekt" ni prav nič narobe v javascript svetu, ker ima prav vse lastnsti, ki jih nosi sam objekt (kot instanca)
Nič nas ne ovira, da napišemo npr: function a(){ return 1; }; a.n = a; a.n.n.n.n();
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!