Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Šolsko znanje

Fizika: Svetlobna hitrost

 
 
10.11.2013, 22:27
Lep pozdrav, zanima me, ali je lahko kaj hitrejše od svetlobe? Zanima me tudi kaj bi bilo, če bi se lahko človek premikal s svetlobno hitrostjo ? Kako bi to doživel, kaj bi se medtem z njim dogajalo, kaj bi videl ipd.

Tema se mi zdi zanimiva, zato se na veliko razpišite.

Pustimo se presenetiti


spremenjeno: podtalje (22.9.2018, 7:24)
 
 
 
10.11.2013, 22:37
Dve leti nazaj so v Cernu skoraj odkrili delce, ki so hitrejši od svetlobne hitrosti, potem pa teorijo žal zavrgli.

 
 
 
11.11.2013, 13:19
V praksi trenutno še ni bilo potrditve, da bi obstajala materija ali bolj splošno informacija, ki bi lahko potovala hitreje od svetlobne hitrosti.

Kar se pa tiče potovanja hitreje od svetlobe, pa je to možno, saj se v teoriji lahko prostor ukrivi, tako da lahko npr. iz enega konca veselja prideš na drugi konec v zelo kratkem času. Vendar pa je lokalna hitrost pri tem še vedno manjša od svetlobne.

V nasprotju s splošnim prepričanjem pa tudi Einsteinova splošna teorija relativnosti ne prepoveduje obstoja delcev, ki bi lahko potovali s hitrostjo, večjo od svetlobe.

V bistvu določene enačbe celo nakazujejo na te delce, ki jim rečemo tahioni. Vendar pa kakšnega dokaza za to do danes še ni bilo in tudi lastnosti, ki naj bi jih imeli ti delci, so bolj teoretične narave (imajo imaginarno maso).
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!