Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Šolsko znanje

Fizika: Nastanek izhlapevanja

 
 
12.2.2014, 10:55
Pozdravljeni,

bi mi znal kdo povedati kako dejansko pride do izhlapevanja vode? Namreč, pri fiziki smo profesorju odgovorili na vsa možna vprašanja, mu prebrali do besede natančno iz Wikipedije in drugih spletnih straneh, ampak še vedno pravi, da to ni pravilen odgovor. Bi mi znal kdo pojasniti točen odgovor?

Hvala in lp.


spremenjeno: NikMan (7.1.2020, 6:59)
 
 
 
12.2.2014, 14:04
Tu bi bilo dobro vedeti, kaj točno ste povedali.

Sam pa razumem izhlapevanje vode tako:

V vodi se nahajajo molekule, na katere deluje medmolekulska sila in jih drži skupaj. Molekule v vodi se gibljejo, vendar posamezne molekule nimajo iste kinetične energije. V določenem trenutku ima lahko posamezna molekula dovolj kinetične energije in pravo smer, da premaga medmolekulsko silo in tako uide tekočini.

Na izhlapevanje med drugim vplivajo naslednji faktorji.

1. Površina
Izhlapevajo lahko samo molekule na površini. Torej večja je površina, lažje bo izhlapevanje.

2. Temperatura
Temperatura je neposredno povezana s kinetično energijo molekul. Torej večja bo temperatura, močnejše bo izhlapevanje.

3. Medmolekulska sila kapljevine
Medmolekuska sila drži kapljevino skupaj. Večja je ta sila, večjo kinetično energijo rabijo molekule, da uidejo kapljevini.

4. Vlažnost zraka
Molekule se tudi vračajo nazaj v kapljevino. Če je relativna vlažnost 100%, potem toliko molekul, kot uide kapljevini, toliko se jih vrne.

5. Veter
Veter kot prvo pomaga, da molekule, ki že imajo skoraj dovolj kinetične energije, dobijo še dodatno energijo od trka z molekulami zraka in tako izhlapijo. Druga stvar pa je, da sproti odnaša vodne molekule v zraku in tako zagotavlja nizko vlažnost zraka okolice.

Se pa verjetno najde še par drugih vplivov ...


spremenjeno: podtalje (12.2.2014, 16:17)
 
 
 
14.2.2014, 13:06
Je mogoče profesor potem podal njegov odgovor?
 
 
 
17.2.2014, 13:19
Jutri imamo fiziko. Sicer želi, da sami odgovorimo na vprašanje in nam ne želi pomagati :D. Bom mu jutri prebral, potem pa napišem kaj je odgovoril
 
 
 
22.3.2014, 21:31
Zdaj smo končno razčistili pri fiziki glede izhlapevanja. Sošolka je do besede natančno prebrala tvojo razlago, vendar je profesor še vedno trdil, da to ni pravi odgovor in da so same "laži." Ker seveda nihče ni vedel in ker smo že vsi obupali, se nas je končno usmilil in povedal. Izhlapevanje naj bi bilo odvisno od koncentracije. Razlagal nam je na primeru, kaj se bi zgodilo, če bi mokro krpo dal na zrak pri -50°C in kaj se bi zgodilo, če bi jo dal v vodo pri +50°C. Zanimivo. Povprašali smo še ostale profesorje fizike na naši šoli in tudi njihovi odgovori niso bili "pravilni"

spremenjeno: akdesign (22.3.2014, 21:32)
 
 
 
23.3.2014, 9:46
Akdesing, tukaj imaš kanal ki je pomojem najboljši če te take stvari zanimajo: http://www.youtube.com/user/CrazyRussian...., mene je to naravnost navdušlo in veliko gledam takšne ali podobne stvari...Tale ko ima ta kanal je Rus, samo kar zna angleško govorit in je super...
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!