Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

10 telesnih funkcij, ki delujejo po smrti

 
 
17.11.2014, 14:58
Ste vedeli, da nekatere telesne funkcije delujejo še nekaj minut, ur, dni ali pa celo tednov po naši smrti? Temu je kar težko verjeti, vendar je precej zanimivo vedeti, da naše telo opravlja osnovne funkcije tudi, ko umremo. Mogoče ta objava ne bo primerna za ljudi s slabim želodcem.

1. Rast las in nohtov
V bistvu je to tehnična funkcija. Reč ni v tem, da nohti in lasje rastejo naprej, vendar koža zgubi vlažnost in posledično izrinejo lase in nohte naprej, kar jih deluje daljše. Vendar pa merimo lase od točke, kjer se stikajo s kožo in koncem, tako da v tem primeru lasje "rastejo".

2. Možganska aktivnost
Moderna tehnologija je zameglila čas med življenjem in smrtjo saj so danes možgani lahko povsem mrtvi, srce pa še vedno bije. Če naše telo ne diha več in se srce ustavi več kot za minuto, potem bo večina doktorjev potrdila čas smrti, kljub temu, da je znanstveno dokazano, da so možgani še nekaj minut po tem aktivni.

V tem času bodo možganske celice pehale za kisikom in hranili, ki jih potrebujejo za življenje. To počnejo toliko časa, dokler se trajno ne poškodujejo, kljub temu, da začne srce tiktakati nazaj. Z pravimi drogami pa lahko pod posebnimi pogoji podaljšamo možgansko aktivnost tudi za več dni, vendar za to ni nobenih garancij.



3. Rast kožnih celic
Izguba krvnega obroka v telesu bo v nekaj minutah ubila možgane, vendar pa vse celice ne potrebujejo redne oskrbe. Kožne celice so na primer navajene biti na zunanjem delu telesa in s pomočjo osmoze pridobijo potrebna hranila, s katerimi lahko živijo še nekaj dni.

4. Lulanje
Za večino od nas je lulanje prostovoljno dejanje, razen v primerih, ko se zgodi nekaj zares smešnega. Da bi ne bi opravljali te potrebe, pa ni prostovoljno dejanje, saj na to dejanje ne mislimo in imamo določen del možganov, ki skrbijo za to funkcijo. Med drugim del te funkcije tudi dihanje in utrip srca, zato se lahko kdaj zgodi, da se nekateri zmočijo, ko so zelo pijani in je lahko uživanje preveč alkohola tudi zelo nevarno, saj se ta funkcija lahko izklopi. Po smrti pa se mišice, ki skrbijo za pretok urina, sprostijo lahko šele po nekaj urah.

5. Kakanje
V stresnem obdobju lahko telo odstrani odvečne "odpadke" iz telesa in če boste srečne, se to ne bo zgodilo pred ljudmi ali pa še huje, pred kamero. Telo skuša ublažiti določene mišice tudi takrat ko počnemo določene stvari. Ko telo umre, pri procesu izločanja pomagajo plini in se lahko mrtev človek pokaka tudi nekaj ur po smrti. In če vključujemo zarodke v maternici, ki se lahko pokakajo, bi lahko bilo to prvo in zadnje početje v naših življenjih.



6. Prebava
Očitno je, da ob smrti človek izloča stvari, vendar pa jih med drugim tudi ustvarja. To pa zato, ker naše telo delimo z drugimi koristnimi bitji, kot so bakterije v našem črevesju, katere ne umrejo takrat kot mi. Te nam sicer že tako pomagajo pri prebavi in bodo to počeli ko bomo živi ali pa mrtvi. Malo se ta tema navezuje tudi na prejšnjo, saj bakterije med obdelovanjem črevesne obloge proizvajajo tudi pline.

7. Erekcije in ejakulacije
Ko se naše srce ustavi, se ustavi tudi kroženje krvi in se ta zadržuje v spodnjem delu našega telesa. Ljudje lahko umrejo stoje ali pa v visečem položaju. V tem primeru si boste mogoče lažje predstavljali, kaj pomeni to zadrževanje. Sprostitev mišic po smrti ne traja večno, saj kalcijevi ioni sprožijo nekatere tipe mišičnih celic in po aktivaciji začnejo te celice porabljati energijo, ki postavijo kalcijeve ione nazaj v položaj zunaj celice.

Membrane bodo postale bolj prepustne za kalcij in celice ne bodo porabljale dovolj energije, da bi spustile kalcijeve ione in s tem sprožile krčenje mišic. Po smrti se mišice začnejo sproščati in lahko zaradi tega vodijo tudi do ejakulacije.

8. Premikanje mišic
Nekatera živčevja v našem telesu so lahko aktivna tudi po smrti naših možganov. Medicinsko osebje je potrdilo videnje refleksnih dejanj bolnikov po smrti. To se zgodi, ko živčevje pošilja signale v hrbtenjačo namesto v možgane.

9. Glasovi
Truplo začne gniti, ko se bakterije lotijo dela, kar posledično poveča plinski delež v telesu. To pa pomeni, da se lahko telo napihne in da bi plini lahko ušli iz telesa, uporabijo tudi sapnik. In kot smo že napisali, se mišice (med drugim glasilke) začnejo sproščati, kar lahko pripelje do zelo srhljivih zvokov. In sedaj je na vrsti oseba, ki lahko ostane poleg mrtvega človeka in se odloči ali je zares mrtev ali pa zbeži sto na uro.

10. Porod
Pred časom so ljudje umirali pogosteje in nekatere ženske so umirale med porodom, in to včasih, ko je bilo preveč mrzlo, da bi bil organiziran primeren pogreb. In, kot smo že pisali, se je med smrtjo začelo sproščanje mišic in povečanje plinov, kateri so izločili plod. Sliši se skoraj neresnično, vendar se je to dogajalo in povzročilo tudi zelo veliko govoric. In danes smo lahko zelo veseli, da živimo v sodobnem svetu.



Viri:
http://science.howstuffworks.com/environ....
http://www.cleanupblog.com/decomposition....
http://www.time.com/time/health/article/....
http://www.2spare.com/item_39909.aspx
http://chemistry.about.com/cs/biochemist....
http://allnurses.com/general-nursing-dis....


spremenjeno: NikMan (17.11.2014, 22:41)
 
 
 
26.12.2014, 22:34
" Z pravimi drogami pa lahko pod posebnimi pogoji podaljšamo možgansko aktivnost tudi za več dni, vendar za to ni nobenih garancij. "

Mogoče kdo ve za katere droge gre? Verjetno kaki stimulanti?
 
 
 
20.4.2020, 7:15
Deveta točka je kar kruta. Me zanima, če je kak mrliški preglednik to pri nas že doživel.
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!