Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Raznoraznarije

Najboljše igrače iz bivše Jugoslavije

 
 
29.12.2014, 8:37
Zanimiva tematika za vse navdušence nad ročnimi igračami in tistimi, ki so rojeni v 80tih in prej. Mehano je bila res odlična igrača in res škoda, da niso našli poti, da bi rešili primorsko podjetje.spremenjeno: NikMan (29.12.2014, 8:39)
 
 
 
29.12.2014, 12:39
ka si ti nor
 
 
 
29.12.2014, 16:18
Mehanotehnika je bila takrat firma. Na koncu se je preimenovala v Mehano. Dejansko je bila daleč od odlične igrače, je pa bila najboljša igrač, ki smo jo dobili v takratni Jugoslaviji. Sam ima še veliko teh igrač in zagotavljam da to ni bila odlična igrača.

Sestavljanka Mehanotehnika je bila ukradena igrača (brez licence) od Franka Hornbyja iz Liverpoola. Še sedaj jo izdelujejo, samo da je sedaj sedež podjetja v Franciji. Od Mehanotehnike imam doma samo še načrt (ta ki je na prvi sliki) ostalo sem vrgel že v smeti.

Velik problem Mehanotehnike so bila baterije, ker si v Sloveniji dobil takrat samo Zmaj baterije, ki so stekle ven in so ti že tako neuporabno igračo uničile.
Njihovi telefoni so bili smeti in niso delali tudi kot novi. Jih je imela sestrična.
Podobno je bilo s kaso. Zasnovana je bil odlično, vendar se je hitro polomila in tudi rolce za račun nisi dobil nove pa, če si jo iskal po celem svetu.

Njihove lišaste igrače so bile začuda odlične in nekatere držijo še danes!!!

Delali so avtomobile na kablsko vodenje, to so bili Mercedes G, C111 in kombi, BMW M1 concept, gr5, Porsche911. Sam sem bil lastnik kar nekaterih in tudi te niso delovali. Prva serija teh avtov je imela rdečo konzolo, kasnejši modeli so imeli boljšo črno konzolo. BMW m1 imam še sedaj.

Izdelovali so tudi ladje in trajekte, ki pa jih ne poznam.

Mali pločevinasti avtomobilčki so bili v primerjavi z Majorette in Matchbox zelo slabi. Kaj šele če jih primerjamo s SIKU.

Avtocesta je bila zelo osnovna, lahko si kupil samo 8-ko, ki ni bila kompatibilna z nobenim drugim sistemom. Zelo hitro se je pokvarila in nato ostala samo še v omari.
Imel sem tudi BiMo kocke. Tukaj ne bom izgubljal besed, saj vsi poznamo LEGO. Nekaj bimo kock se jih še valja doma, pa jih moram čim prej vreč stran.

Ena boljših Mehanotehnika igrač so nedvomno licenčno izdelane plastične makete od francoske firme Heller. Še sedaj hranim njihovo Santa Mario in jo imam v originalnem stanju, kot je bila kupljena pred 40 leti.

Elektro pionir je bil naš majhen laboratorij, samo je večina poizkusov itak delovala samo v načrtu.

Njihov paradni konj so bili seveda vlakci. Sam sem popolni ljubitelj teh igrač še sedaj, vendar so po kvaliteti zelo zaostajali za Nemškimi izdelki.

Mehanotehnika je dejansko preživela samo zaradi izdelave vlakcev v HO merilu, saj jih je 95% šlo takoj v tujino, skoraj vse na ameriški trg. Firme kot so Like Like, AHM, Tempo, Bachmann, Atlas... so prodajale dejansko Mehanotehnika vlakce. Mehano vlakce lahko kupiš še sedaj skoraj v vseh trgovnah z igračami. Izdelujejo tudi Prestige serijo, kjer je izdelava boljša in temu lahko rečemo dobra igrača, če je to sploh še igrača.

Firma deluje dejansko še danes pod imenom Mehano. Ime se zamenjali že v Jugoslaviji okoli leta 1989. Bom prilepil tudi nekaj slikc svojih igrač.

Dejansko so bile to zelo slabe igrače, vendar smo jih imeli vsi doma in smo jih zato vzljubili. Ker smo sedaj že stari prdci in se radi spomnimo na naše otroštvo pa kujemo te igrače v zvezde. Mogoče je tako tudi prav, saj ko sem bil mali, me kvaliteta sploh ni zanimala, važno da sem se igral
Vam kasneje priložim še slikce
LP


spremenjeno: NikMan (29.12.2014, 18:38)
 
 
 
29.12.2014, 18:40
Rado, tole pa si odlično spisal. Prav užival v branju in pojasnjevanju dejstva, v katerega ne dvomim. Se pa strinjam, da kot otroci nismo gledali kvalitete ampak vse drugo
 
 
 
30.12.2014, 11:07
Pri teh starih igračah bi rad predstavil še eno računalniško igro iz leta 1991 SkiFree ki se je morda spomnite po "pošasti" ki ji ni bilo mogoče uiti
http://ski.ihoc.net/

 
 
 
31.12.2014, 10:01
Še nekaj obljubljenih slikic od mojih Mehanotehnika igrač, ki so preživele Jugoslavijo. Slike niso kvalitetne ker so slikane s slabim fotoaparatom in v slabi svetlobi.
Mogoče najdem še kakšno zanimivo.
 
 
 
2.1.2015, 9:20
Spomnil sem se še na to. Legenda ulice pravi, da naj bi bila v igračah Mehanotehnike uporabljena kovina iz ladje Rex. Ker so jo takrat veselo vsi rezali na kose, se govori, da so iz nje delali vlakce in Mehanotehnika sestavljanko. Če zgodbe o ladji Rex ne poznate, si jo lahko preberete na spletu. Nekaj malega je tudi na tej povezavi http://www.obala.com/potopljeni-objekti/.... .

Takšna je pa bila škatla sestavljanke. To je bilo 8 različnih škatel, ki so se razvrščale glede na zahtevnost izgradnje.


 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!