Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Računalništvo

Računalnik se mi ne prižge

 
 
6.3.2015, 17:05
Včeraj mi je med gledanjem serije "ugasnil" ekran (popolnoma črn, kot da bi ga izklopil). Računalnik sem zato ugasnil in ko sem ga poskusil ponovno prižgati, je začel normalno brneti, vendar se na zaslonu ni prikazalo nič. Računalnik sem čez noč pustil izklopljen, kabel potegnil ven iz elektrike, danes zjutraj pa poskusil ponovno, in rezultat je bil enak - črn zaslon brez signala, računalnik brni.

Ker sem predvideval, da se je pokvaril zaslon, sem ga poskusil priklopiti na prenosnika, a tam deluje normalno.

Sem pa zasledil, da ob prižigu računalnika le ta ne zapiska več; prej je zapiskal (zvok kot "bip").

Ker se na to prav nič ne spoznam, me zanima če mogoče kdo ve kaj bi lahko bilo narobe, kaj naj naredim, se da to popravit doma brez servisa? Na računalniku imam tudi nekaj datotek, do katerih sedaj ne morem dostopati, ampak jih ne smem izgubiti.

Hvala za pomoč že v naprej.
 
 
 
6.3.2015, 17:36
Verjetno je kriva grafična kartica, je pa čudno da ti je notranji zvočnik (tisti ki zapiska ko računalnik prižgeš) nehal delovati, tako da je lahko napaka tudi na matični plošči. Glede podatkov ti pa ni treba skrbeti, napaka 99% ni na trdem disku
 
 
 
6.3.2015, 18:55
Hvala za odgovor. Sem še malo gledal po internetu za nasvete in sem naletel na CMOS reset. To mi je uspelo uporabil pa sem privzete BIOS nastavitve. Tako da se sedaj računalnik prižge, normalno zapiska, začne nalagat, nato pa napiše, da naleti na težavo in se ponovno zažene z namenom, da bi se popravil. Po tem mi napiše, da se ni pravilno zagnal, kot opcijo pa mi da restart ali advanced options. Pri restartu se vse ponovi od začetka, možnosti pod advanced options pa še preizkušam.

Napišem kaj mi bo uspelo.

EDIT: Z advance options si nisem mogel pomagati veliko, ker nimam back-upa. Ostale možnosti pa tudi ne pomagajo. Probam še refresh.


spremenjeno: teri11 (6.3.2015, 19:14)
 
 
 
6.3.2015, 19:51
Mi je uspelo nekako popravit računalnik, da sem na ključek prenesel pomembne datoteke, ko pa sem ga ugasnil je spet začel z istim problemom kot prej.

Tako da, kaj se mi splača najbolj? Direkt na servis?
 
 
 
6.3.2015, 20:04
Matična je hin. Menjaj sam ali pa na servis (če imaš še kakšno garancijo ali kaj podobnega)
 
 
 
6.3.2015, 20:14
Sem še enkrat probal isto resetirat CMOS in sedaj dela. Tudi če ugasnem računalnik se spet užge.

Garancije nimam, tako da bom še malo počakal, ko se bo pa spet začel enako ponavljat, bom pa zamenjal matično.

Hvala vsem za pomoč.
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!