Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Raznoraznarije

Zakaj je zehanje nalezljivo?

 
 
17.3.2015, 18:58
Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste bili v družbi in ko je kdo zazehal, ste čez nekaj časa zazehali tudi sami, čeprav sploh niste bili utrujeni. Je to zgolj naključje ali je zehanje res nalezljivo in zakaj?

Teorij o tem, zakaj je zehanje nalezljivo, je veliko. Ena izmed njih pravi, da so v pradavnini lovci imeli poseben ritual, ko so zehali v skupini, da bi s tem drug drugega opozarjali, da morajo ostati budni in osredotočeni na dogajanje, ali so na ta način usklajevali urnike. Ko je namreč nekdo zazehal na straži, je ostalim sporočil, da je zaspan, in takrat je bil čas za drugo izmeno. Spet druga teorija pravi, da naj bi šlo za nezavedno komunikacijo, ki jo lahko primerjamo z istočasnim vzletom ptic.

Znanstveniki so ugotovili tudi, da so zehanju bolj podvrženi ljudje z večjo sposobnostjo izražanja in prepoznavanja čustev. Preučevali so avtistične otroke, pri čemer naj bi tisti, ki imajo avtistične motnje, zehali manj pogosto od zdravih otrok. Vendar kljub številnim raziskavam in teorijam pravega izvora zehanja še niso potrdili s konkretnimi dokazi, prav tako lahko samo domnevajo, zakaj je zehanje nalezljivo. Vsekakor pa je.

Kaj pa menite vi?

Vir: http://vizita.si/clanek/novice/zakaj-je-....


 
 
 
17.3.2015, 20:55
V nekem videoposnetku na YT sem zasledil, da naj bi s tem hladil možgane, tako kot nekatere price, vendar se ne spomnim točno, zakaj je nalezljivo (video s kanala Vsauce).
 
 
 
17.3.2015, 21:16
Točno tako, naši možgani so kot računalnik in najbolje delujejo pri določeni temperaturi, kar pomeni, da ne sme biti prevroče in ne prehladno. Ko smo utrujeni in izčrpani, se nam temperatura možganov zviša. Z zehanjem povečamo pretok zraka in s tem hladimo kri v glavi, kar posledično ohlaja možgane. Znanstveniki so baje to trditev potrdili z zanimivim poskusom, kjer so ugotovili, da oseba, ki ima na čelu mrzel obkladek, manj pogosto zeha.

Toda vseeno, pa jih še ni uspelo ugotoviti, kako je lahko zehanje nalezljivo Kot že rečeno, teorij je polno.
 
 
 
18.3.2015, 15:36
Glede na to, da se možgani hladijo, mora ta toplota nekam iti, torej se zehanje mogoče prenaša tako, da nekdo svojo toploto odda v okolico in potem se možgani od nekoga segrejejo in zato tudi on zazeha (samo moja teorija ).
 
 
 
18.3.2015, 16:25
What Monkey See, Monkey Do
 
 
 
18.3.2015, 16:51
Wolf, s tvojo teorijo se ne bi strinjal. Tudi če bereš o zehanju ali vidiš človeka, ki zeha na video posnetku (se pravi tudi takrat ko nobeden ni spustil toplega zraka v tvoje okolje) zazaheš.
 
 
 
18.3.2015, 17:46
Ja, vem to sem samo na hitro ugibal, ker se drugega nisem spomnil, vem da je za tem veliko več.
 
 
 
18.3.2015, 17:49
Zakaj zehamo, to smo že ugotovili. Toda zakaj pa zezehamo takrat, ko vidimo nekoga zehati, to pa še ni čisto pojasnjeno.

Ena od možnih in kar verjetnih teorij je, da imamo to v genih. Že v prazgodovini je bilo nalezljivo zehanje. Lovci so zehali v skupini, da bi s tem drug drugega opozarjali, da ne smejo biti zaspani, in da morajo ostati budni in pozorni na dogajanje okoli sebe.
 
 
 
18.3.2015, 18:46
Mogoče je to res v genih, ali pa to ljudje pač avtomatsko naredimo. Približno tako, kot če nekomu rečeš, da je za njim neka oseba in tudi omeniš, da se naj ne obrne, vendar to ponavadi takoj naredi.

Zanimivo je tudi to, da tudi branje o zehanju lahko sproži le tega. Tako da, gotov je kdo, ki je bral to temo med tem zazehal.


spremenjeno: Wolf2572 (18.3.2015, 18:51)
 
 
 
18.3.2015, 19:13
Ja, da nekaj že podzavestno naredimo.

Ja jaz sem med temi, ki so poleg branja zehali
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!