Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Raznoraznarije

Hidrogenirane oz. transgene maščobe

 
 
20.4.2015, 0:09
V zadnjem času vedno več slišim o slabostih hidrogeniranih maščob, pa sem se odločil, da odprem to temo.

Maščobe v splošnem niso slabe. Poznamo nasičene (manj zaželene) in pa nenasičene, ki so celo zaželene.

Poznamo pa tudi hidrogenirane maščobe oz. bolj točno trans maščobe kisline, ki se uporabljajo za boljši videz in daljšo uporabnost cenejših margarin, krekerjev, pečenih izdelkov (biskvitov in peciv) in arašidnega masla.

Nastanejo z dodajanjem vodikov rastlinskemu olju, rezultat pa je tako imenovana trans maščoba, ki ima svojevrstno molekulsko strukturo in se v vašem telesu obnaša drugače kot naravna maščoba.

Maščoba take vrste je še bolj škodljiva kot naravna nasičena. Zmanjšuje količino dobrega holesterola HDL in povečuje količino trigliceridov in slabega holesterola LDL. Vse to pa pomeni bližnjico do bolezni srca.

Če izdelki vsebujejo hidrogenirane maščobe, mora biti to na izdelku tudi navedeno. Tako da zadnje čase tudi sam preverjam, da izdelki ne vsebujejo teh maščob, predvsem pri izdelkih, ki jih redno kupujem.

Kakšno je kaj vaše mnenje o maščobi in splošno o izdelkih, ki jih dnevno uživamo.


spremenjeno: podtalje (16.7.2015, 23:19)
 
 
 
21.4.2015, 10:37
Zelo pozitivna tema. V mojem času smo jedli domačo svinjsko mast,slanino, zaseko,krvavice, kašatne klobase,mesene klobase itd... Domače koline, doma narejene že naštete vsem dobro znane dobrote. In moja odločitev za poklic mesarja.

Takrat ni bilo horesterola, srčno žilnih obolenj,neke nezdrave debelosti.

Mislim da takratna domača prehrana, domače sadje, doma pečen kruh vse to je delovalo in preprečevalo zgoraj naštete bolezni.

Danes ne upamo nič več prav jesti.Vse nam škodi, povzroča razne bolezni. Vse umetno ni več nobene kakovosti. Škoda.


spremenjeno: podtalje (22.4.2015, 11:10)
 
 
 
22.4.2015, 11:14
Kar sem bral, so te zadeve prišle na slab glas, ko so začeli izdelovati margarino. Proizvajalci so promovirali, da je ta bolj zdrava, ker ne vsebuje holesterola.

Resnica pa je, da so bile vse te margarine narejeno s hidrogenizacijo maščob in šele v zadnjem času so raziskave dokazale, da so te maščobe v bistvu še bolj škodljive kot običajne nasičene maščobe.
 
 
 
3.5.2015, 10:29


Podtalje lepo in točno si opisal problem(margarine z njenimi maščobami).
Škodljivost teh maščob v margarini je še marsikje prisotna v nezdravih
sličnih izdelkih.
Primer svinjska mast in ocena strokovnjakov o njeni škodljivosti če bi
takrat lahko bi jo najrajši prepovedli.Enako velja za vse ostale od kolin
narejene dobrote.
Da ljudje sami vedo kaj je dobro in zdravo.Sedaj pa ti isti strokovnjaki
(malo starejši)priporočajo svinjsko mast za uporabo v kuhinji.
Me pa zanima kakšen bi bil odziv na zmagi,na vprašanje:Kaj je okusnejše
in bolj zdravo margarina ali prava svinjska mast?

 
 
 
16.7.2015, 23:25
Če koga zanima, je bila danes celotna oddaja Tarča na SLO1 posvečena tej tematiki.

Oddajo si lahko ogledate na naslovu:
http://4d.rtvslo.si/arhiv/tarca/17434681....

Ugotovitve so, da se te maščobe res škodljive in vedno več držav ima stroge kriterije glede njihovega pojavljanja v živilih, običajno največ 2 grama na 100 gramov maščob.

Se bo pa verjetno tudi pri nas še letos spremenila zakonodaja, ki bo zaostrila pogoje glede uporabe hidrogeniranih maščob.
 
 
 
28.3.2019, 9:08
V začetku prihodnjega meseca bodo začela veljati nova pravila glede deleža škodljivih transmaščobnih kislin v živilih. Pravilnik določa, da živilo ne sme vsebovati več kot dva grama transmaščobnih kislin na 100 gramov vseh maščob v živilu. Čeprav so imeli vpleteni v živilsko verigo leto dni časa, da se pripravijo na novo uredbo, je nekatere omejitev oziroma prepoved vseeno presenetila.

Več na https://www.rtvslo.si/zdravje/novice/nez....

 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!