Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Adobe razloži, kako so obdelane vesoljske fotografije

 
 
29.9.2015, 12:17
Ni ravno skrivnost, da se veličastne fotografije vesolja precej obdelajo, preden jih NASA in druge agencije objavijo. Nedavno nazaj pa je Adobe na svojem spletnem dnevniku razkril, kakšen postopek uporabijo pri obdelavi.Oseba, ki se s tem delom ukvarja, ne more biti navaden oblikovalec ampak mora biti najprej astronom. To pa zato, da je sposoben ločiti objekte, ki morajo biti odstranjeni. Nebesnih teles, kot so na primer meglice ali planeti, pa je na fotografijah veliko.Eden teh astronomov je Robert Hunt iz podjetja Caltech, ki je pojasnil, kako se loti dela, ki se začne z obdelavo neobdelanih sivinskih podatkov iz različnih delov v infrardečem spektru. Potem poveča kontrast, da bi prikazal najbolj zanimive značilnosti in odstrani vse objekte, ki jih ne bi smelo biti tam.Potem pa se loti prevoda "infrardečih barv", ki so človeškemu očesu nevidne. Kasneje se s pomočjo plasti združi več fotografij, ki so bile ustvarjene z različnimi teleskopi (na primer Hubble ali Spitzer), da bi dobil bolj živo in natančno sliko.Panorama Andromedine galaksije je šla skozi pojasnjen proces, prav tako veliko fotografij, katere je je na Marsu ustvaril rover Curiosity. Ker je rover na rdečem planetu optimiziran za ustvarjanje fotografiranja pokrajin, pogosto ne more ujeti neba. In nekdo kot je Robert Hunt, se obdelave loti tako, da zgladi nazobčane robove združenih fotografij in doda rdečkasto nebo, ki je primerno za planet.Vir: http://blogs.adobe.com/conversations/201....


spremenjeno: NikMan (29.9.2015, 13:27)
 
 
 
6.3.2016, 22:22
Tole pa me je vedno zanimalo, kaj sploh pomeni dejansko obdelane fotografije, katere ustvarijo vesoljski teleskopi. Hvala za pojasnilo!!!

PS: Ful dobra spletna stran!
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!