Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Raznoraznarije

Zakon o davčnem potrjevanju računov

 
 
2.1.2016, 10:16
Z včerajšnjim dnem se je sistem davčnega potrjevanja računov v Sloveniji uradno začel. Na tak način želi država preprečiti nepravilnosti in povečati prihodke v proračun. Kot sem razumel, so na hrvaškem davčno blagajno povečali za kar nekaj denarja.

Kako deluje:

1. Na vaši blagajni državi pošljete račun, ki vsebuje kodo ZOI
2. Država sprejme račun in pošlje nazaj kodo EOR
3. ZOI in EOR kodo se natisne na račun skupaj z QR (ali drugo) kodo

Če sistema za davčno potrjevanje nimate, vam pomaga podjetje InterPOS.Še novica iz RTVSLO
Potem ko se je izteklo enomesečno poskusno obdobje, je v Sloveniji uradno začel veljati sistem davčnih blagajn pri poslovanju z gotovino. Finančna uprava mora biti obveščena o vsakem prejetem računu, kupci pa morajo obvezno vzeti račun. Uporaba davčnih blagajn je obvezna za tiste zavezance, ki morajo izdati račun za dobavljeno blago ali storitev in morajo voditi poslovne knjige ter evidence, plačilo pa prejmejo v gotovini, pri čemer se za gotovino štejejo tudi plačilne ali kreditne kartice.

Ob vsakem plačilu z gotovino morajo zavezanci izdati račun prek elektronske naprave, ki izpolnjuje predpisane pogoje in prek spleta omogoča izvedbo postopka potrjevanja računa pri finančni upravi (Furs), ki bo račun potrdila, podatke pa shranila, s čimer bosta omogočena sledljivost in nadzor nad izdanimi računi. Različnim gospodarskim subjektom, ki poslujejo z gotovino, se bo tako onemogočilo, da bi prevzeli plačilo, pozneje pa račun iz blagajne izbrisali oziroma ga popravili. Vlada je izračunala, da bi lahko zato pobrali od 50 do 100 milijonov evrov več dajatev letno.

Več na http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/sistem....

Postopek potrjevanja: http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/....

Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR): http://www.pisrs.si/Pis.web/npbDocPdf?id....


spremenjeno: NikMan (2.1.2016, 12:47)
 
 
 
2.1.2016, 11:16
malo izven teme pa vseeno..vlada je izračunala, da bomo letno pobrali 50 mio evrov, hkrati pa smo letos samo zaradi blesavih odločitev vlade morali prav tolikšen znesek plačati hrvatom

spremenjeno: smash (2.1.2016, 11:17)
 
 
 
2.1.2016, 13:15
In kaj se zgodi če nimaš računa? Kolikor vem te inšpektor mora prosit če mu lahko pokažeš vsebino vrečke, ti pa mu lahko to zavrneš in ti ne more nič. Pa tudi ko greš iz lokala, kak bo inšpektor vedel da si sploh kaj pil?
 
 
 
3.1.2016, 10:44
O tem sem tudi jas razmišljal. Verjetno ti ne more nič, saj je le inšpektor in nima pooblastil za pridržanje. Pokliče lahko pooblaščene osebe, pa če si z avtom si verjetno zapiše registrsko. Če pa sem peš, pa samo mirno odkorakam dalje. Vsak pajac pa mi res nebo pisal kazni.
Mislim pa, da bodo primeri z temi inšpektorji zelo redki in boš moral imeti smolo, da boš naletel na katerega, pustimo se presenetit.
 
 
 
3.1.2016, 17:03
Saj če se ne motim, je že sedaj tako, da moraš vzeti račun. Tako da glede tega se ni nič spremenilo.

Po vsej verjetnosti pa tudi po novem v praksi inšpektorji preverjanja računov pri kupcih ne bodo izvajali, razen mogoče v kakšnih izjemnih primerih.

 
 
 
4.1.2016, 23:09
Zanimiv je podatek, da davčne blagajne trenutno uporablja šele tretjina od predvidenih.

Pa še malo za šalo:spremenjeno: podtalje (4.1.2016, 23:11)
 
 
 
27.1.2016, 7:38
Nekaj zanimivih primerov, kako so se nekateri "znajdli":

1. Dvojne blagajne: nepravilna uporaba programske rešitve, ki omogoča izbiro možnosti za izdajo davčno potrjenih ali nepotrjenih računov

Ob preverjanju davčnih blagajn so bili tudi pozorni na delo na črno. V 670 nadzorih so ugotovili nepravilnosti pri 3,7 odstotka ali pri 25 primerih.

2. Račun za nič evrov: podatki z računa, izdanega potrošniku, se ne ujemajo s podatki, ki jih davčna blagajna posreduje informacijskemu sistemu finančne uprave. Namesto, da bi bil račun poslan v potrditev v višini 3,7 evra, je bil v višini nič evrov.

3. Računi s čudnimi številkami:

- davčno nepotrjeni računi, izdani ob prekinitvi povezave, ki niso potrjeni v zakonskem roku dveh oziroma 10 dni,

- računi brez oznake blagajnika oziroma blagajnik nima ustrezne davčne številke,

- številke računov so nepravilno sestavljene,

- QR kode oziroma črtne kode so neberljive,

- čas izdaje računa ni pravi ali ga na računu sploh ni.

Vir: http://cekin.si/clanek/davki/s-februarje....
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!