Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Zakaj led na jezeru poka?

 
 
24.1.2016, 8:54
Živijo.

Včeraj sem bil na koseškem bajerju, kjer je bilo res veliko ljudi, saj je bilo jezero zaledenelo. S prijateljem sva šla čez in nekje na sredini se je slišalo pokanje ledu. Proti koncu, kjer pa je bilo s Soncem osvetljeno pa se je pokanje slišalo še bolj.

Priznam, da je bil občutek res zoprn in sva se obrnila.

Ali zna kdo razložiti pojav in ali je nevarno? Ne bi rad videl, da se mi udre in potem z ledeno ploskvijo pokrije, da ne bom mogel ven?



spremenjeno: NikMan (27.1.2016, 8:25)
 
 
 
24.1.2016, 12:16
Voda zaledeni od zgoraj navzdol. Ker pa led zavzema večjo prostornino kot tekoča voda se ustvarja pritisk na zgornjo plast ledu. Tam kjer poči, verjetno priteče tudi nekaj vode.
Kakšna pa je bila temperatura?


spremenjeno: unusual95 (24.1.2016, 12:17)
 
 
 
24.1.2016, 12:58
Vode ni videti, poka pa res veliko.

Temperatura je pod ničlo. Ponoči okoli -10.
 
 
 
25.1.2016, 20:40
Očitno je bilo le še vprašanje časa in tiste malenkostne temperaturne razlike, da je led popustil.

http://www.siol.net/novice/slovenija/201....
 
 
 
27.1.2016, 7:17
Še video posnetek reševanja. Bodimo previdni.

 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!