Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Pogojna kazen s preizkusno dobo

 
 
26.1.2016, 23:53
V medijih dostikrat zasledim, da je bil nekdo obsojen na pogojno kazen s preizkusno dobo.

Ali zna mogoče kdo razložiti, kaj točno to pomeni?
 
 
 
28.1.2016, 13:17
Po prvem odstavku 57. člena Kazenskega zakonika sme sodišče ob pogojih, določenih v KZ-1, izreči storilcu pogojno obsodbo namesto kazni, s katero mu določi kazen, ki pa ne bo izrečena, v kolikor obsojenec v roku, ki ga določi sodišče (t. i. preizkusni dobi), ne stori novega kaznivega dejanja.

Preizkusna doba sme trajati najmanj eno leto in največ pet let.

Pogojna obsodba tako vsebuje opozorilo in grožnjo storilcu, da bo pogojna obsodba preklicana in določena kazen izvršena, v kolikor bo pogojno obsojeni v preizkusni dobi storil novo kaznivo
dejanje).

Izrekanje pogojne kazni je primerno za lažja kazniva dejanja, katera se izrekajo tistim posameznikom, ki so prvič v kazenskem postopku ter za katere sodišče smatra, da jih bo že sam izrek pogojne obsodbe odvrnil od nadaljnjega kriminalnega delovanja.

Kljub dejstvu, da je njena pozitivna učinkovitost vprašljiva, saj pri nas raziskave, ki bi proučevala njene učinke na povratništvo in stopnjo
kriminalitete, še niso bile opravljene, statistični podatki kažejo na splošno in trdno prepričanje sodstva o njenih pozitivnih učinkih.
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!