Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Raznoraznarije

Potrdili obstoj gravitacijskih valov

 
 
11.2.2016, 23:57
Leta 1916 je Einstein na podlagi splošne teorije relativnosti napovedal obstoj gravitacijskih valov. Iz ameriškega observatorija LIGO so sedaj, 100 let kasneje, sporočili, da jim je prvim v zgodovini uspelo zaznati te valove.

Gravitacijski valovi so motnje v času-prostoru, LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) pa je največji detektor zanje na Zemlji.

LIGO je kompleks, v katerem dva laserska žarka neprestano merita, ali tam štirje kilometri ves čas res merijo točno toliko - ali pa se morda razdalja zaradi spreminjanja prostora ne krajša ali daljša.

Za večjo zanesljivost so postavili dva takšna detektorja, vsakega na svojo obalo ZDA z medsebojno razdaljo več kot 3.000 kilometrov. Pri takšnem razmiku je možnost naključnega simultanega signala precej majhna.

Sedaj so prvič zaznali spremembo, ki jo je po njihovih besedah povzročil zelo silen dogodek, trčenje dveh črnih lukenj.

Gravitacijsko valovanje tako prinaša še en način, s pomočjo katerega bomo z lastnostmi, kot so valovna dolžina, amplituda, frekvenca, lahko bolje spoznali vesolje.

 
 
 
12.2.2016, 0:10
Še ena razlaga, malo krajša.Novica na RTV Slo: http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnolog....
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!