Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Slovenija je območje, kjer udari največ strel v Evropi

 
 
11.8.2016, 7:46
Med junijem in avgustom, ko je vrhunec poletne sezone, beležimo 100-krat več udarov kot v hladnejšem delu leta. Slovenija leži na območju, kjer je v Evropi največje število strel, povprečno kar 60 tisoč na leto.Vir novice: 24ur.com

Karta gostote strel podaja število zabeleženih strel na določenem področju na km2 na leto in se uporablja kot pripomoček pri načrtovanju položajev nadzemnih elektroenergetskih objektov. Skupaj s kumulativno verjetnostno porazdelitvijo amplitud je temeljni vhodni podatek pri projektiranju zaščite pred udarom strele in izračunu prenapetosti na vodih zaradi neposrednega udara ali zaradi induciranih napetosti pri bližnjih udarih.

V grobem lahko rečemo, da je gostota strel najnižja v vzhodnem in najvišja v zahodnem delu Slovenije. Kot prikazuje prva slika, je razlika med tema področjema tudi do 1:10.Vir članka: Scalar.si


spremenjeno: NikMan (11.8.2016, 7:48)
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!