Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Kako je bila zgrajena mednarodna vesoljska postaja

 
 
21.9.2016, 8:51
Mednarodna vesoljska postaja (tričrkovna kratica MVP) (angleško International Space Station (ISS), je skupni projekt šestih vesoljskih agencij ZDA, Rusije, Japonske, Kanade, Brazilije in Evropske unije.Postaja se nahaja na tirnici okoli Zemlje na višini približno 360 km, tirnici, ki se ji običajno reče nizka Zemljina tirnica. Njena dejanska nadmorska višina se spreminja za nekaj kilometrov zaradi atmosferskega upora sredstva in uskladitve (dviganja) višine.

Postaja dnevno izgubi na višini od 65 do 100 m, zato je potrebno vzdrževati orbito s pomočjo raket. Njena orbitalna perioda je približno 92 minut. Do sedaj je naredila več kot 86.500 obhodov od izstrelitve modula Zarja 20. novembra 1998. Tirna hitrost je 7,66 kilometrov na sekundo (27.600 km/h).Video posnetek, ki prikazuje razvoj mednarodne vesoljske postaje od leta 1998 naprej. Do sedaj je strošek znašal 155 milijard in .predstavlja najdražji projekt vseh časovSpodaj pa si lahko pogledate še primerjavo velikost z nogometnim igriščem in letalom.

Viri:
http://www.nasa.gov/mission_pages/statio....
https://sl.wikipedia.org/wiki/Mednarodna....
http://www.nasa.gov/sites/default/files/....


spremenjeno: NikMan (21.9.2016, 8:59)
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!