Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Šolsko znanje

Slovenščina: Se priimek poleg imena sklanja?

 
 
17.1.2017, 7:50
Ali se priimek poleg moškega oz. ženskega imena sklanja?

V slovenskih pravopisnih pravilih lahko najdete odgovor na vaše vprašanje v členih od 843 dalje. Če pa na kratko povzamemo, so načela naslednja:

- pri moških poimenovanjih vedno sklanjamo ime in priimek (Janez Kovač – Janeza Kovača);
- pri ženskih poimenovanjih vedno sklanjamo samo ime (Metka Kovač – Metke Kovač);

Odstopanja:

- če je ime nesklonljivo že samo po sebi, se seveda ne sklanja, npr. Ines, Dagmar, Nives, Karmen (Poročil se je z Ines Kovač);

- če se priimek končuje na -a, ga včasih tudi sklanjamo, kar nakazujejo pravopisna pravila v členu 969, npr. slike Ivane Kobilca/Kobilce.

Pri hkratnem navajanju ženskega in moškega imena ob priimku je sklanjanje priimka odvisno od tega, katero ime je bliže priimku, npr.:

- Agata in Gašper Kovač

- družina Agate in Gašperja Kovača

- družina Gašperja in Agate Kovač

O tem nas SP 2001 pouči v poglavju z naslovom »Priredne zveze dveh imen in priimka« (čl. 863).
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!