Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Računalništvo

Ali je Linux imun na viruse?

 
 
24.1.2017, 15:55
V šoli nam je profesor povedal, da so Linux operacijski sistemi imuni za računalniške viruse. Na spletu pa sem opazil, da ne kateri trdijo nasprotno.

Kako je zdaj z virusi in operacijskem sistemu Linux?

Za vse odgovore se zahvaljujem.
 
 
 
25.1.2017, 5:51
Čisto vsak računalnik, ki je priključen v omrežje, lahko dobi virus. Tako, da na žalost se profesor na vaši šoli moti.

Razlogi, zakaj je virusov na Linuxu manj, pa so naslednji.

1. Glavni razlog je razširjenost operacijskega sistema.

Večina operacijskih sistemov danes je varna. Problem je v uporabnikih, ki zaganjajo razne programe, ki jih dobijo po elektronski pošti ali jih nameščajo iz raznih nepreverjenih virov.

Uporabniki Linux sistemov so običajno tudi naprednejši uporabniki računalnikov, kar pomeni, da bodo tudi hitreje zaznali, ali je neka stvar sumljiva, še preden jo zaženejo.

Namen piscev virusov je, da okužijo čim več računalnikov. In zato so Windows uporabniki glavna tarča ter so posledično večina virusov napisani kot programi, ki se izvajajo v Windows okolju. Če tak program zaženeš na Linuxu, se ne bo zgodilo nič, ker Linux pač ne zna izvajati Windows programov.


2. Varnostni model

Večina uporabnikov Windows uporablja račun, ki ima administratorske pravice, kar pomeni polni dostop do računalnika. Če tak uporabnik zažene okuženi program, ima tak program kontrolo na celotnim sistemom.

Privzeto se sicer prikaže še obvestilo, da želi program spreminjati sistemske nastavitve, vendar pa ima marsikdo to izklopljeno, veliko uporabnikov pa je tudi navajenih, da enostavno vedno klikne Da.

Na drugi strani pa ima privzeti račun za uporabo na Linux sistemih skorajda vedno omejene pravice. Zato se program precej težje namestijo v sistem in naredi večjo škodo.

Seveda še vedno obstaja možnost, da se po zagonu programa potrdijo administratorske pravice. Vendar pa je razlika ta, da večina programov na Linux sistemih teče brez problemov na računih z omejenimi pravicami in je zato zahteva po administratorskih pravicah takoj sumljiva.


3. Programska oprema

Večina programov na Linux sistemih je odprtokodnih. Dobiš jih iz uradnih virov, kateri so preverjeni in ne vsebujejo virusov.

Tako odpade potreba po nameščanju programov iz kakšnih sumljivih virov, ki so poleg elektronske pošte glavna vhodna točka za virusne programe.


Tako da v splošnem ni nobenega razloga, da se Linux sistem ne bi mogle okužiti z virusom. Vendar pa je v praksi dejanska verjetnost, da se kaj takega zgodi, precej manjša, kot na sistemih z Windows sistemom.


spremenjeno: NikMan (25.1.2017, 9:48)
 
 
 
25.1.2017, 8:22
Hvala za razlago
 
 
 
26.1.2017, 12:57
Vsak računalnik, ki mu lahko eksplicitno ali implicitno podaš niz ukazov, se lahko okuži z virusi. Njegova naloga je le tolmačenje naših ukazov in ga ne briga njihov "namen".
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!