Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Zakaj letala ne potujejo hitreje?

 
 
28.4.2017, 8:49
Izkušnja letenja se je v zadnjih petdesetih letih spremenila kar precej. Cena vozovnic se je zmanjšala za petkrat, potniki pa so na primer na letalih včasih celo lahko kadili kolikor so hoteli. Danes pa letala predstavljajo več ali manj avtobuse na krilih, ki nam služijo za poceni potovanja kamorkoli si želimo. Vendar pa je hitrost letenja več ali manj ostala enaka?

Čeprav se je tehnologija v letalski industriji v zadnjih desetletjih izboljšala, letala potujejo še vedno enako hitro, kot v tistih časih, ko smo še pristajali na Luni. Eden od razlogov za nespremenjeno hitrost tiči v turbinski tehnologiji, saj se ta načeloma ni veliko spremenila. Letala še vedno letijo s hitrostjo okoli 900 km/h, torej tako, kot v 60ih letih.

To velja le za potniška letala, pri vojaških se hitrost letenja precej poveča, prav tako poraba goriva.Potniško letalo Concorde, ki je šel v pokoj leta 2003, je lahko doseglo hitrost 2000 km/h, vendar pa porabilo skoraj 50 litrov na preleten kilometer in prevažalo le okoli 100 potnikov naenkrat. Boeingov Dreamliner na primer porabi okoli 18 litrov na preleten kilometer in lahko prevaža 291 potnikov. Dosega pa hitrost 1000 km/h, saj so ugotovili, da je pri turbinah ta hitrost najbolj optimalna pri porabi goriva.spremenjeno: NikMan (29.4.2017, 6:20)
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!