Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Računalništvo

Najobsežnejši kibernetski napad doslej

 
 
14.5.2017, 6:57
Verjetno ste že slišali za mednarodni hekerski napad WannaCry, ki predstavlja največjega doslej. Deluje pa tako, da vam zaklene računalnik in zahteva plačilo, v nasprotnem primeru pa vam plačilo v nekaj dneh podvoji in nato vse pobriše. To velja za slike, video posnetke in vse, kar vam je lahko sveto. Plača se z BitCoini.

Kako se zaščititi:

1. Obvezno si kupite prenosi disk (30-60 evrov) in nanj kopirajte svoje slike, dokumente in vse kar vam predstavlja digitalno vrednost.

2. Ne odpirajte neznanih in sumljivih stvari v pošti in brskalniku.

3. Preko Windows Update redno posodabljajte operacijski sistem in poskrbite, da imate naložen in posodobljen antivirusni program.

Preberite si več na KrofekSecurity.com



Nekaj novic na temo kibernetskega napada

Hekerji so napadli tudi novomeški Revoz, zaradi napada pa se je ustavilo delo v nočni izmeni, saj so bili vsi računalniki zaklenjeni, na njih pa obvestilo v hrvaškem jeziku o napadu in zahtevi po odkupnini. V Sloveniji je bilo sicer 8 napadov. Revozova proizvodnja še vedno stoji.

Več na http://www.rtvslo.si/slovenija/v-sloveni....

Microsoft je po petkovem napadu izsiljevalskega virusa izjemoma izdal varnostne popravke tudi za nekatere starejše različice operacijskih sistemov, kot je Windows XP.

Več na http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnolog....

Evropski policijski urad Europol je kibernetski napad, v katerem je bilo prizadetih 99 držav po vsem svetu, označil za doslej najobsežnejši tovrstni napad. Prišlo je do kar 91.000 vdorov v računalniške sisteme ministrstev, bank, bolnišnic, podjetij in drugih ustanov.

Več na http://www.rtvslo.si/svet/europol-to-je-....

Iz številnih držav po svetu poročajo o kibernetskih napadih z izsiljevalskim virusom. V Angliji so prizadete bolnišnice, ki so bile prisiljene zavračati bolnike in preklicati naročene preglede.

Več na http://www.rtvslo.si/svet/z-izsiljevalsk....


spremenjeno: NikMan (14.5.2017, 7:05)
 
 
 
14.5.2017, 15:19
Zdaj se bo videlo, koliko podjetij dela varnostne kopije na diske... Me prav zanima ta številka
 
 
 
15.5.2017, 5:28
Varnostne kopije podatkov podjetja večinoma imajo. Vendar pa tu niso glavni problem podatki, ampak to, da so računalniki operativno onesposobljeni.

Problematični so predvsem računalniki, ki opravljajo določeno nalogo (npr. kontrolo proizvodnje, kot v Revozu). Postavitve takih sistemov so kompleksne in ni tako enostavno, da bi nazaj naložil Windows, skopiral nazaj podatke in bi spet vse delovalo.

Če koga zanima, koliko so avtorji virusa do sedaj zaslužili, lahko spremlja Twitter račun, kjer so objavljena vsa nakazila.
https://twitter.com/actual_ransom/ (do tega trenutka so prejeli 37.763 dolarjev)

Če pa koga zanima več o tem virusu, je še najboljši opis na Wikipediji:
https://en.wikipedia.org/wiki/WannaCry_r....


spremenjeno: podtalje (15.5.2017, 5:29)
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!