Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Šolsko znanje

Slovnica

 
 
6.8.2017, 19:35
Pozdravljeni,

Zanima me kaj je pravilno?

Z Filtrom
S Filtrom

Hvala
 
 
 
7.8.2017, 0:04
Kdaj uporabim S in kdaj uporabim Z – pred besedo? Tale zapis je spomin na osnovno šolo, ki pa bi ga moral marsikdo večkrat preveriti. Sploh v zadnjem času, ko vidim oglase za Calgon in je v telopu napisano Z Calgonom (kar je napačno!). Ampak pri oglaševanju vedno obstaja možnost, da je nekdo to storil zanalašč in tako povzročil večjo prizivnost blagovne znamke, ker verjetno nisem edini, ki ga je napačna uporabla predloga Z zmotila!

V osnovni šoli so nas “tršice” naučile precej preprostega načina uporabe S in Z in sicer s stavkom Ta suhi škafec pušča, ki mu odvzamemo samoglasnike. Pred soglasniki, ki ostanejo pišemo predlog S –

Predlog S se uporablja pred soglasniki – c, č, f, h, k, p, s, š in t.

Predlog Z se uporablja pred soglasniki – b, d, g, j, l, m, n, r, v, z in ž

Predlog Z se vedno uporablja pred samoglasniki a, e, i, o in u.

Predlog H se vedno uporablja pred G in K. Pred vsemi ostalimi se piše predlog K. Lahko si pomagamo s stavkom H Kupu Gnojaspremenjeno: StarLisjak (7.8.2017, 0:12)
 
 
 
7.8.2017, 8:53
WooooW Super Hvala Lisjak

Ja preljuba slovnica. In ja mislil sem da je Z, še dobro da sem vprašal

Thx
 
 
 
7.8.2017, 9:27
Spodaj je tudi ena kratka lekcija iz zmage na to temo:Poleg z/s notri najdeš tudi pravilno uporabo nekaj drugih najbolj pogostih pogovornih izrazov.


spremenjeno: podtalje (7.8.2017, 9:27)
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!