Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Zanimivosti o Velikem kitajskem zidu

 
 
5.9.2017, 9:11
Veliki kitajski zid je starodavna kitajska fortifikacija, zgrajena od konca 14. stoletja do začetka 17. stoletja, za časa dinastije Ming, s katero je ta želela zaščititi Kitajsko pred vpadi mongolskih in hunskih plemen.

V Kitajski zid so bili vključeni številni že obstoječi zidovi, ki so jih Kitajci začeli graditi od 3. stoletja pred našim štetjem proti plenilskim pohodom nomadskih plemen iz današnje Mongolije in Mandžurije. Vir: WikipediaZanimivosti o Velikem kitajskem zidu

1. Uradna dolžina celotnega Velikega kitajskega zidu znaša 21,196,18 kilometrov2. Obseg okoli Zemlje po ekvatorju meri 40,075 kilometrov3. Zid je starejši več kot 2,300 let.4. Povprečna višina zidu je 7.88 metra.5. Najvišje pa sega do 14 metrov.6. Približno ena tretjina zidu je izginila brez sledi.7. Kitajski zid obišče več kot 10 milijonov turistov letno.8. V notranjosti velikega kitajskega zidu niso nikoli odkrili človeških ostankov.9. Veliki kitajski zid ni viden s prostim očesom iz vesolja.10. Zid ni med seboj povezan, ampak je sestavljen iz večih "linij".11. Zid so gradili vojaki, ujetniki, sužnji in kmetje.12. Med kulturno revolucijo (1966-1976) so veliko materiala kitajskega zidu uporabili za gradnjo hiš in farm.spremenjeno: NikMan (5.9.2017, 9:17)
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!