Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Raznoraznarije

Pirate Bay praznuje 15 let obstoja

 
 
14.8.2018, 9:13
Verjetno najstarejša, najznamenitejša in najtrdovratnejša spletna stran za množično kršenje avtorskih pravic te dni praznuje petnajstletnico obstoja. Pirate Bay je v tem času prehodil dolgo pot. Njegov nastanek leta 2003 je generiral kanček anarhizma, predvsem pa mladostno uporništvo proti avtorskim, moralnim, pa tudi politično-ekonomskim avtoritetam družbe.

Nastal je na švedskem, kjer so se v zdaj že nekdanjem združenju Piratbyrån zbrali aktivisti, sprva samo z željo po nasprotovanju pogosto demagoški propagandi, ki so jo tedaj in jo še danes, širijo različne protipiratske organizacije. Tedaj porajajoča se P2P tehnologija torrentov, je bila odlična priložnost za promocijo deljenja, ne le prodajanja informacij. V resnici je stran začela delovati v Mehiki, kjer je tedaj služboval eden od njenih ustanoviteljev, za prvi strežnik pa je služil kar njegov prenosnik, opremljen z 1GHz Pentium III procesorjem in 256 MB pomnilnika.

Stran je hitro postala globalna uspešnica in žgoč trn v peti borcev za pravice avtorjev, celo do te mere, da so ZDA z diplomatskim pritiskom dosegle, da je Švedska začela s kazenskim pregonom akterjev. Ti so svoj prvi zaseg strežnikov doživeli leta 2006, pozneje pa še nekaj. A je stran običajno poniknila za dan, dva, nato pa se je znova pojavila. Z velikim odmevom v spletni skupnosti, ki je na koncu segel celo do politike. Po svetu, in tudi pri nas, so se začele pojavljati piratske stranke, s svežimi idejami v svojih programih, ki so bile ponekod uspešne celo pri prodoru v predstavniška telesa svojih držav.

Toda ustanovitelji Pirate Baya je niso odnesli brez prask, vsi so bili obsojeni na zaporne in drakonske denarne kazni. Prav zato anonimna ekipa, ki danes upravlja s stranjo, najverjetneje nima več kaj dosti skupnega z idejami in ideali izpred petnajstih let. Vsaj razdelek "legal notices", kjer so objavljali duhovite odgovore na zahteve razjarjenih založnikov in njihovih pravnih zastopnikov, je s strani že pred časom izginil. Petnajst let po svojem rojstvu je današnji Pirate Bay le še ena od množice torrent strani, pa čeprav med največjimi in najbolj poznanimi.

https://thepiratebay.org/
https://https://slo-tech.com/novice/t727....

 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!