Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Raznoraznarije

"Zlato" iz bakrenega kovanca - kje dobiti cink?

 
 
16.10.2018, 15:03
Malo za zabavo se nameravam poskusa, kjer iz bakrenega kovanca narediš "srebrnik" oz. "zlatnik.Za omenjen poskus se potrebuje cinkov sulfat in pa cink, pa me zanima, ali mogoče kdo ve, kje bi to lahko pri nas kupil.


spremenjeno: podtalje (16.10.2018, 15:03)
 
 
 
16.10.2018, 17:28
Imam pdf podrobna, natančna navodila prav za ta video kemijski poskus.
 
 
 
16.10.2018, 18:11
Bi se jih mogoče dalo dobiti. Ali lahko objaviš kakšno povezavo do njih?

Drugače pa se mi zdi, da s postopkom ne bi smelo biti večjih problemov. Večji problem je dobiti sestavine za ta poskus.
 
 
 
16.10.2018, 19:22
Web stran je:

http://www.rsc.org/learn-chemistry/resou....

Drugače ti ne znam posredovati. Lahko mi zaupaš Email pa ti PDF pošljem. Postopek ni sicer zahteven, previdnost pa mora biti vedno ! (glej opozorila v tekstu navodil) Za sestavine povprašaj kakega študenta kemijske stroke, asistenta....Cinkarna Celje, Kemijski inštitut Lj, kakšna kemična ali farmacevtska proizvodnja....


spremenjeno: podtalje (16.10.2018, 20:14)
 
 
 
16.10.2018, 20:17
Povezava je v redu, sem si že prenesel PDF.

Za varnost se strinjam, da je treba vedno paziti, še posebej če delaš s kemijskimi sestavinami.

Hvala za nasvet, bom povprašal pri kakšnega študenta kemika.

Sem pa tudi videl, da se da cink dobiti iz starih baterij. Če ga ne bom dobil kje drugje, se bom pa še tega lotil
 
 
 
30.10.2018, 1:24
Na žalost cinka še nisem uspel dobiti. Sem pa našel način, da se ga enostavno dobiti tako, da razdereš "heavy duty" AAA baterijo, katera vsebuje cink. Tako da se bom verjetno lotil tega.

Sem pa sedaj pri naslednjem problemu. Za postopek se potrebuje še natrijev hidroksid, kjer je spet težava, kje to dobiti.

Malo sem še raziskoval in zasledil, da namesto tega lahko uporabim kar cinkov klorid. Tega naj bi se dalo dobiti tako, da cink potopiš v klorovodikovo kislino in počakaš, da se reakcija konča. Klorovodikovo kislino naj bi se dobilo v Merkurju, tako da imam sedaj načelno vse, da se lahko lotim poskusa.

Čeprav sem malo skeptičen, predvsem glede samih razmerij sestavin, zato nisem preveč prepričan v uspeh. Ampak pustimo se presenetiti

Je tu mogoče kakšen kemik, ki bi znal povedati, ali bo cinkov klorid, pridobljen na ta način, res uporaben v postopku?
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!