Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Računalništvo

Ali se bo Blue-Ray prijel med uporabniki?

 
 
10.11.2008, 8:29
Imam občutek da se ne bo nikoli dobro prijel, saj je DVD postal zelo razširjen standard in o naslednji medij verjetno kar Internet.

Nekako bi lahko primerjal Blue-Ray z ZIP drive. Je uporaben in prostoren, vendar ne bo postal standard.

Samo nikoli ne veš...


spremenil: realife (6.4.2011 ob 10.55.14)
 
 
 
10.11.2008, 11:02
Standard bi verjetno že postal, če ne bi bil pod okriljem Sony-ja.

Tako pa zaračunava visoko licenčnino in omejuje, kdo lahko izdeluje predvajalnike.

Posledica tega je visoka cena predvajalnikov in nizek delež na trgu.

Na koncu vedno odloča samo cena.

 
 
 
10.11.2008, 14:30
Ah, seveda bo. Kmalu DVD pač ne bo več dovolj, oz. v nekaterih primerih že sedaj ni. Predvsem je tukaj filmska industrija. Kdor bo hotel gledati HD filme na svojih Full HD LCDjih in plazmah, bo enostavno moral iti na BlueRay. Tukaj je še igračarska industrija. Sony pri PlayStationu uporablja BlueRay medije.

To da bo internet medij je bolj slab argument, ravno zaradi velike prostornine, ki jo omogoča optični medij, z zapisovanjem BlueRay. Internet pač tega ne bo prenesel. Vsaj zaenkrat še ne.

BlueRay ima v prvih letih delovanje večji tržni delež, kot ga je pa imel DVD!
V zakup je pa treba vzet še, da Sony poleg tega namerno zavira razširjanje BlueRaya.
Kamot bi ponudil BlueRay recorderje, za recimo trikratno ceno DVD (več itaq ni vredno), ampak jasno ne bojo. Raje obdržijo monopol nad tem formatom in kakor je napisal podtalje, fajn zaračunavajo.

Dejstvo je, da potrebujemo naslednji korak po DVDjih. Vprašanje je (bilo) samo, ali HD DVD, ali BlueRay. Čeprav zdaj tega vprašanja ni več, ker je itaq večina opustila HD DVDje.

Po mojem mnenju, se bo BlueRay prijel, ker se itaq "mora" in se ga potrebuje. Poleg tega je v rokah ogromnega podjetja.

ZIP se ne da niti slučajno primerjat z BlueRayom, ker je ponujal enostavno premalo. Bil je le nek nadomestek disketam. Ponujal je 100MB, samo storage data, takrat smo pa že imeli prve CD recorderje in CDRe s 650MB. Tako da ubistvu ni bilo nobenega napredka. Pa še DVD se je takrat verjetno že začel razvijat, ki pa je ponujal 4,3GB prostora.
Poleg tega je bilo treba kupiti novo enoto, CD-ROMe pa smo po večini že imeli.
Ok, za BlueRay bi bilo tudi potreba po novih enotah, samo nekako smo se zdaj že navadali na te okrogle ploščke :D
Pa še vidim, da je ZIP format od Iomege, ki se spet ne more primerjat s Sonyem

Toliko z moje strani...
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!