Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Šolsko znanje

Kemija Ionska vez

 
 
15.10.2020, 12:16
Imam nekaj težav pri domači nalogi iz kemije, pa me zanima, kako določiti naboj za ionsko vez pri soleh, na primer imaš Mg in PO4. Ionski naboj magnezija je 2+, kako pa izračunaš ionski naboj za PO4?
 
 
 
16.10.2020, 18:13
Kationi (pozitivni delci v soli) so pogosto sestavljeni iz enega samega elementa (npr. Na(+), Mg(2+), Li(+)). Naboj kationa je v takem primeru enostavno določiti, saj samo pogledaš, v kateri skupini v periodnem sistemu se nahaja.

Tudi anioni (negativni delci) so lahko sestavljeni iz enega samega elementa (npr. Cl(-), O(2-)), pogosto pa jih sestavlja več elementov. Takrat govorimo o večatomnih ionih. Najpogosteje so ti ioni sestavljeni iz kisika in še enega drugega elementa.

Naboj za večatomne ione lahko sicer izračunamo (tako da narišemo ustrezno strukturo in pravilno razporedimo elektrone), ker pa se ti ioni pogosto pojavljajo, si njihove naboje običajno kar zapomnimo. Najlažje (vsaj meni) si jih je zapomniti v obliki kislin. Nekaj najpogostejših:

HNO2
HNO3
H2SO3
H2SO4
H2CO3
H3PO4

Za vsakega izmed ionov lahko sedaj takoj določiš njegov negativen naboj, saj je enak številu vodikov v kislini. Torej:

NO2(-)
NO3(-)
SO3(2-)
SO4(2-)
CO3(2-)
PO4(3-)

Lahko pa tudi poveš, v katerem razredu/letniku to obravnavate in bo verjetno lažje ustrezno pomagati :-)
 
 
 
17.10.2020, 8:24
Hvala, sicer tega uradno še nismo obravnavali (sem na začetku 9. razreda), toda učiteljica od nas zahteva, da sami sestavljamo enačbe, pa se mi je tu pojavila težava. Hvala za odgovor, zdaj razumem ;-)
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!