Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Računalništvo

Pregrevanje računalnika

 
 
22.12.2020, 10:50
Pozdravljeni!

V zadnjem letu (ali bolj 3/4 leta) se mi ASUS K550JX (za več informacij: https://laptopmedia.com/laptop-specs/asu....) laptop zelo segreva. Sem ga očistil, vendar sprememba skoraj ni opazna. Prenosnik je star 4,5 let in v preteklosti sem zamenjal disk za Samsung SSD 512 GB disk ter baterijo, saj se mi je skozi noč pokvarila (en dan delala normalno, drugi dan je več ni niti zaznal).

Na sistemu imam Dual Boot Windows 10 in Linux (Kubuntu 20.10). Primarno uporabljam Linux.

Kaj lahko naredim, da se ne bo tako segreval?

Se že v naprej zahvaljujem za vsak odgovor

 
 
 
22.12.2020, 10:52
Še informacije o mojem primarnem sistemu

 
 
 
22.12.2020, 12:06
Je pa v začetku zagona računalnika vse v redu. Potem pa čez čas temperature narastejo.

Na spodnji sliki je primer, ko računalnik uporabljam cca. 5 minut.

 
 
 
22.12.2020, 16:32
Če je temperatura previsoka, je to lahko ali zaradi prevelikega delovanja procesorja ali zaradi premajhnega hlajenja. Ali so prikazane temperature v stanju, ko se računalnik ni aktivno uporabljal? Kolikšna je poraba procesorja? Se enako dogaja na obeh operacijskih sistemih? Tudi v varnem načinu Windowsov?
Če so temperature previsoke tudi pri neobremenjenem procesorju, potem je očitno težava v hlajenju. Kako si ga očistil? Ali ventilator normalno deluje? V skrajnem primeru je lahko težava pri prenosu toplote s procesorja na hladilni sistem, kar pomeni, da je treba zamenjati termalno pasto.
 
 
 
22.12.2020, 23:09
Opazil sem, da se pregrevanje začne, ko računalnik priklopim na napajanje iz omrežja.

Spodaj je video, kjer je to vidno. Pri koraku 56 se začne napajanje iz omrežja (koraki so prva vrstica v terminalu).


V primeru, da video ne dela, lahko uporabite to povezavo: https://youtu.be/h5x59jBFQes


spremenjeno: americano9 (22.12.2020, 23:11)
 
 
 
23.12.2020, 23:48
[ REŠITEV ] (boljša rešitev je v spodnjih komentarjih)

Pozdravljeni!

Ne vem, ali kdo to gleda, pa vendarle. Mogoče ima kdo podobne probleme.
Našel sem en regulator med porabo energije in zmogljivostjo. Program je samo za KDE namizno okolje in eno pomembno opozorilo: programa ne uporabljajte, če imate nameščen Qt verzije 5.15.1. Posledica je nedelujoče namizje (vsaj v opisih).

Kako preveriti, katero Qt različico uporabljam?
Pojdite v aplikacijo Sistemske nastavitve => Informacije o sistemu => Različica Qt.

Uporabljen program: Intel P-state and CPUFreq Manager
Prenos: https://store.kde.org/p/1282623/ ali https://github.com/jsalatas/plasma-pstat....

Pri meni je ta program rešil težavo. V spodnji sliki je prikazan program.



spremenjeno: americano9 (24.12.2020, 13:27)
 
 
 
23.12.2020, 23:50
Običajno je tako, da procesor prenosnika, ko deluje zgolj z baterijo, ne deluje na polni moči (CPU throttling). Posledično je tudi temperatura nižja. Ko prenosnik priklopimo na polnjenje, pa se omejitev sprosti, procesor lahko začne delovati pri polni moči in s tem tudi naraste temperatura.

V videu je prikazana samo temperatura, ni pa vidno, ali teče morda kak zelo požrešni proces ...

Dopolnitev: aha, vidim, da si že sam vmes prišel do rešitve. Z omenjenim programom lahko torej umetno znižuješ maksimalno moč procesorja in s tem zmanjšaš temperaturo. Če ne boš opažal težav s počasnostjo računalnika, je seveda to povsem smiselna rešitev.


spremenjeno: kljuka (23.12.2020, 23:52)
 
 
 
24.12.2020, 13:12
[ BOLJŠA REŠITEV ]

Pozdravljeni!

Kljuka, morem se Vam zahvaliti. Še enkrat sem šel gleda zagnane procese in našel enega v ozadju fahcore_a8, katerega prej nisem opazil.

Marca sem si namestil Folding@Home, katerega sem uporabljal, da bi pripomogel k iskanju cepiva za COVID-19. Mislil sem, da je izbrisan, v resnici pa se je več kot 9 mesecev tekel v ozadju. Saj je to v bistvu v redu, ampak sem vseeno srečen, da se računalnik zdaj ne pregreva več.

Še enkrat hvala in LP


spremenjeno: americano9 (24.12.2020, 13:27)
 
 
 
26.12.2020, 0:16
Oh, to je pa vsekakor požrešen proces, ja! No, vsaj vsa tista toplota ni šla v nič, ampak za nek večji cilj. :-)
 
 
 
19.2.2021, 10:59
Zanimivo, da je ta process toliko požiral CPU in ga zaradi tega tudi pregreval do teh stopinj... Sicer pa se meni osebno zdi, da to ni normalno za full load stopinje. Po vsej verjetnosti ti throttle @ full load, kar bi načeloma lahko rešil z undervoltingom na CPU z programom Intel XTU.

Je bila termalna pasta menjana?

Za ostale pa ... preberite si tale članek, če imate problem z pregrevanjem računalnika: https://pcagent.si/racunalnik/pregrevanj....


spremenjeno: pcagent (19.2.2021, 11:17)
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!