Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Računalništvo

Razlika med GIF, JPG in PNG

 
 
21.1.2009, 14:48
Na spletu sem našel opis vseh treh glavnih grafičnih formatov (Flash sem izpustil, ker potrebuje dodatno namestitev dodatka), ki so nam vsem znani kot GIF, JPEG in PNG.


Pa začnimo kar s tem, kaj sploh končnice pomenijo:

- GIF (Graphic Interchange Format)
- JPEG (Joint Photographic Experts Group)
- PNG - 8 & 24 (Portable Network Graphic)

GIF format omogoča maksimalno 256 barv (VGA) in se ga še vedno uporablja za razne spletne gumbe in enostavne animacije. Pozna tudi transparetno barvo, kar pomeni, da na delu slike ne prikaže barve.

JPEG format se uporablja večinoma za fotografije, objavo obogatenih z barvo spletnih slik in za prikazati več milijonov barv. Ima pa od vseh treh najboljšo kompresijo, saj ima najmanjše izgube.

PNG format je nadgradnja GIF, le da zna prikazati več barv (8bitna različica zna prikazati 256 barv, 24bitna pa milijone barv) in zna precej lepše gladiti robove kot omenjeni. Vendar pa imajo težavo z kompatibilnostjo na starejših brskalnikih (ki so še vedno precej priljubljeni. Dober primer je Internet Explorer 6).

Vira: howtogeek.com in sitepoint.com.


spremenjeno: NikMan (19.3.2017, 11:07)
 
 
 
21.1.2009, 15:23
O, zanimivo. Za spletno stran uporabljam gif, jpeg pa ima, kot je bilo že rečeno, zelo dobro kompresijo.
 
 
 
21.1.2009, 23:38
Tudi kompresija je relativna.

Jpeg je primeren za shranjevanje fotografij, medtem ko se za slike, kjer je zelo majhno število brav oz. so večje enobarvne ploskve, z gif doseže boljša kompresija in tudi kakovost.
 
 
 
19.3.2017, 11:00
Google je objavil nov algoritem za kompresijo digitalnih fotografij z imenom Guetzli (piškotek po švicarsko), ki omogoča dodatno zmanjšanje slikovnega gradiva za opaznih 35%, pri tem pa povzroča manj artefaktov kot tipično to počne trenutni algoritem JPEG. Prednost novega algoritma je tudi v temu, da je povsem normalno berljiv kot zapis JPEG.

Kompresija podatkov je za Google ključnega pomena. Na ta način na svojih strežnikih porabijo manj prostora, uporabniška izkušnja pri nalaganju slikovnega gradiva pa je boljša, saj se prek interneta pretaka manj podatkov. V ta namen so že leta 2014 predstavili lasten slikovni zapis WebP (algoritem Zopfli), ki pa je naletel le na omejeno podporo, saj večina programov in spletnih stran še naprej raje uporablja slike JPEG.

Napovedani prihranek 35% je v resnici zelo velik dosežek, saj večina slikovnih zapisov že danes uporablja kodiranje in kompresijo podatkov, nadaljnji prihranki z razvojem novih zamisli pa so tipično le območju nekaj odstotkov od osnove. Google je v algoritmu Guetzli uporabil predvsem kompresijo na področju kvantizacije informacij, kjer so uporabili tehniko psihovizualnega modeliranja.

Slika na levi je original, desno je uporabljena kompresija Guetzli, v sredini pa običajni algoritem JPEG.

 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!