Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Računalništvo

Tekoče besedilo

 
 
20.2.2009, 0:00

Pokazal vam bom, kako lahko izdelate tekoče besedilo, ki je primerno zlasti za hitre novice.

Povezava do vsebine
 
 
 
20.2.2009, 0:46
Sicer vredu zadeva, vseeno pa se ne bi 100% zanašal na njo.

Problem je, ker je MARQUEE pogruntavščina Microsofta. Tako da trenutno deluje v vseh Internet explorer-jih.
Prav tako je tudi podprta v Firefox-u in Operi, vendar pa zgolj zaradi zagotavljanja kompatibilnosti za nazaj.

Ker pa se ta značka v XHTML standardu smatra kot neuradna, se pričakuje, da bo enkrat v prihodnosti povsem opuščena, saj bo ta funkcionalnost vključena v CSS standard.
 
 
 
27.2.2009, 13:14
Bi lahko iz take kode lahko naredil tako, da ko greš s kruzorjem na pasico, da se ustavi.
 
 
 
27.2.2009, 13:27
Ali bi se dalo narediti, da besedilo teče gladko, ker meni tako "cuka".
In še težko je brati potem to sporočilo.
 
 
 
27.2.2009, 13:32
Ali bi se dalo narediti, da besedilo teče gladko, ker meni tako "cuka". In še težko je brati potem to sporočilo.
Cuka ti zato, ker je ta zadeva dokaj slaba, pa vendar za kakšnega amaterja še zmeraj v redu Ne verjamem, da bi se dalo v kodi popraviti, da zadeva ne bi cukala, nastaviti pa se seveda da hitrost. Verjetno bi tvoj problem rešila zadeva, ki bi jo lahko naredil s flash-om.
 
 
 
6.3.2009, 14:09
jaz pa bi rad crke povecal
kje se to popravi-nastavi?
 
 
 
6.3.2009, 14:27
Sedaj imaš napisano

<marquee width="100%" bgcolor="#00ccff" scrollamount="2" loop="-1">
<span class="style9">RACUNALNISKO DRUSTVO ANKARAN </span>
</marquee>


Imaš tve možnosti. Ali popraviš CSS style natančneje style9, tako da dodaš:

font-size: 25px;

ali pa direktno napišeš

<marquee width="100%" bgcolor="#00ccff" scrollamount="2" loop="-1">
<span class="style9" style="font-size: 25px">RACUNALNISKO DRUSTVO ANKARAN </span>
</marquee>
 
 
 
7.3.2009, 11:08
Hvala kljuka
tocno to sem rabil,drugace pa je stran izdelana z navodili iz vase strani skoraj v celoti.
Dodal sem tudi nekaj povezav,pa me zanima ce je to legalno?Recimo ce dam se link od vase strani na svojo stran pod rubriko slovenski vodici?Ali rabim za to kaksno dovoljenje od vas?
Hvala
 
 
 
7.3.2009, 11:11
Za dodajanje povezav ne rabiš nobenega posebnega dovoljenja. Pravzaprav smo še veseli, če kdo da povezavo na to stran.
 
 
 
7.3.2009, 13:47
ok je ze gor
 
 
 
27.10.2015, 15:19
Ali se da to narediti še kako drugače, da je 100% podprta?
 
 
 
27.10.2015, 22:38
Današnja alternativa, ki deluje povsod, bi bila, da uporabiš jQuery.

Poišči na googlu pod "jquery marquee":
https://www.google.si/search?q=marquee+j....

Recimo eden izmed primerov:
http://aamirafridi.com/jquery/jquery-mar....
 
 
 
29.10.2015, 10:12
A je bolj logično če se besedilo premika od leve proti desni ali obratno?
 
 
 
29.10.2015, 13:08
Bolj logično je, da se premika od desne proti levi, ker se tako lažje bere.
 
 
 
29.10.2015, 22:03
Kako se tam nastavi hitrost
 
 
 
30.10.2015, 8:02
Običajno se zraven poda parameter, s katerim kontroliraš hitrost.

Če si izbral tega iz moje zadnje povezave, potem je to duration.


$('.marquee').marquee({
duration: 5000
});
 
 
 
30.10.2015, 14:32
Ja tega sem izbral. Ampak če je besed zelo malo, hitrost pa je 5000 se bo zelo počasi premikalo, če pa je besed veliko pa prehitro. Ali se da narediti da hitrost prilagodi dolžini besedila, da se v vsakem primeru premika enako hitro?
 
 
 
13.11.2015, 22:32
Ali kdo ve?
 
 
 
13.11.2015, 23:59
Spelji si matematično formulo kjer je vhod v funkcijo dolžina niza, izhod pa hitrost.
 
 
 
14.11.2015, 18:24
Kako pa to narediš
 
 
 
15.11.2015, 2:31
Ali pa poišči kakšen drug jQuery plugin, kjer lahko nastavljaš hitrost.

Čeprav osebno jaz marqee ne bi uporabljal, ker se mi ne zdi najbolj uporaben. Danes ga skorajda ne vidiš več na nobeni spletni strani.

Če že, se mi zdi boljša varianta, da imaš element s tekstom, ki se pripelje na sredino, tam nekaj časa počaka, ter se nato odpelje oz. zamenja z novim tekstom.
 
 
 
15.11.2015, 16:24
Lotiš se lahko nekak "hevristično". Določiš si neko dolžino, ki ti je všeč pri določeni hitrosti. Recimo 50 znakov pri duration = 5000.

Potem pa hočeš ugotovit razmerje med dolžino novega niza in tega, ki ti ustreza ( v najinem primeru je ta s 50 znaki za duration = 5000)
razmerje = dolzina_novega_niza/50;

Torej sedar je razmere < 1, če je niz krajši. = 1 če sta enako dolga in > 1 če če niz daljši.

Razmerje se pomnoži z najinim hevrističnim durationom (5000) in dobima nekakšno "ok" hitrost za nov niz.

razmerje * 5000 -> nov_duration.

Iz formule je razvidno da je duration novega niza krajši, če bo ta niz krajši in obratno.


function text2speed(besedilo)
{
return (besedilo.length/50.0) * 5000;
}

 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!