Warning: session_start(): open(/tmp/sess_22f306fdb4a338421d373846e704f0f5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in /home/zmaga/public_html/includes/conn.php on line 3

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/zmaga/public_html/includes/conn.php:3) in /home/zmaga/public_html/includes/conn.php on line 3
Zmaga.com | Kemija: Ledena kocka v tekočino

  Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Kemija: Ledena kocka v tekočino

 
 
13.5.2009, 21:40
Purger mislim, da se motiš. V vsakem primeru se bo voda dvignila. Ker Antarktika je samo na enem mestu in se to še ne pozna veliko, ko bi se stopila bi pa to občutil ves svet.

Ampak poglejte usi koliko dolgo že obstaja Arktika in Antarktika, ko se bo vse to stopilo bojo še nove bakterije se odtajale, ki jih verjetno danes še ne poznamo.
 
 
 
13.5.2009, 22:10
Gladina bi se dvignila, ker ledene gore niso čisto potopljene v vodo. Tisti del, ki je nad gladino vode bi se stopil in bi se voda dvignila. Upam da veste kaj hočem povedat pa tut nevem če prav sklepam

Mislim, da smo to že ugotovili na podlagi Arhimedovega zakona s primerom leden kocke, da kljub temu, da led gleda ven iz vode, se potem, ko se spremeni v vodo, gladina vode ne spremeni.

Gladina bi se dvignila ker je večina ledu itak na kopnem in ko bi se stopil bi voda stekla v morje.

Vprašanje je bilo, kaj se zgodi z gladino vode, če se stopijo vse ledene gore, ki trenutno plavajo v morju (kopno je izvzeto iz vprašanja).

Če bi se antarktika stopil potem se gladina morja nebi dvignila, če pa bi se arktika pa bi se zato ker je to led na kopnem in ne plava v vodi.

Malo si zamenjal arktiko in antarktiko. Kljub zamenjavi pa tudi trditev, da se gladina morja ne spremeni, ni pravilna.

Vprašanje je čisto jasno in iz realnega sveta:
Če se stopijo vse ledene gore, ki trenutno plavajo v morju (brez tistih na kopnem), ali to pomeni, da se potem gladina morja potem ne bo spremenila?

Jasnega odgovora z razlago na žalost še ni.


spremenil: podtalje (13.5.2009 ob 22.11.07)
 
 
 
15.5.2009, 13:17
Ker je čas, da počasi zaključimo to temo, bom kar jaz dal podal odgovor.

Če se stopijo ledene gore, ki trenutno plavajo v morju, potem se bo gladina morja dvignila.

Na podlagi Arhimedovega zakona je teža telesa, ki plava v vodi, enaka teži izpodrinjene tekočine, zato se v primeru običajne ledene kocke, ko se ta stopi, gladina ne spremeni.

V primeru ledenih gor v morju pa obstaja pomemben podatek in sicer, da morje sestavlja slana voda, medtem ko so ledene gore večinoma iz sladke vode.

Sladka voda ima manjšo gostoto kot slana voda in posledično pri isti teži večjo prostornino.
Ko se ledena gora stopi, nadomesti težo izpodrinjene vode, ker pa ima večjo prostornino, se posledično gladina vode dvigne.


spremenil: podtalje (15.5.2009 ob 13.17.39)
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!