Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Fizika: V katerem kozarcu voda prej zamrzne

 
 
5.3.2010, 18:35
Hah, zdaj mi je končno jasno, ko sem malo termodinamoko študiral -sprememba energije je pri 99 °C ugodnejša. Kajti topla voda teži k oddajanju energije (entalpije) v okolje, kjer zaradi relativno nizke temperature tudi ni neke velike energije (mislim za zrak ipd).
No, hladnejša voda seveda nima takšne energije, zato je tudi proces zmrzovanja termodinamsko neugoden. Tu energija zaradi zunanje temperature počasi izhaja v okolje.

Pri 99 °C je pa padec hiter.


Če čete še graf narišem.

Samo se sprašujem, ali je padec dovolj hiter. Ker tole vseeno, 15 % še ima entalpijo, da bi se ohladilo mnogo preden bi 99 ° C vroča voda dosegla točko petnajstih stopinj. Ta čas bi pa lahko že petnajst stopinj celzija "vroča" voda presegla tisto kritično točko ničtih stopinj celzije.


spremenil: Erco (5.3.2010 ob 19.07.42)
 
 
 
6.3.2010, 0:01
Glede na poskuse v praksi naj bi "vroča" voda res hitreje zmrznila.

Zaenkrat je zunaj ponoči še dovolj mraz, tako da se lahko poskusi.
 
 
 
6.3.2010, 7:33
Bom poskusil in poročal o rezultatih. Uporabil bom pa kar zamrzovalno skrinjo.
 
 
 
6.3.2010, 18:04
Ampak, anyway this doesn't make sense?!?

Mislim, še zmeraj ne verjamem, da je padec lahko tako hiter.

Res bi rad to videl.
 
 
 
6.3.2010, 19:10
Okej, naredil sem poskus. Hladnejša voda je seveda zamrznila prej.
Ampak, kolikor sem bral res je ta pojav prisoten
opazil sem tudi neke značilnosti značilne za pojav (pojav skorje na površju hladnejše vode ipd.).
Tako da verjetno niso bili pravi pogoji ali kaj. Sam menim, da je to tudi odvisno od okolice, oz. kaj je v okolici (sneg raje absorbira toploto kot zrak ipd. )
 
 
 
14.12.2016, 16:24
Torej polivanje vetrobranskega stekla zjutraj z vročo vodo pomeni napaka?
 
 
 
16.12.2016, 6:14
Sem našel še eno zanimivo branje na to temo, ki poskuša razložiti zgoraj omenjeni pojav.

http://www.presek.si/8/458-Strnad.pdf


Je pa poučen ta primer še iz enega stališča in sicer, da še vedno ni enoznačnega odgovora za ta pojav, kljub temu, da osnovno fiziko v teoriji zelo dobro poznamo.

Razlog je ravno v tem, da eno je teorija v idealnih razmerah, drugo pa praksa, kjer že pri tako enostavnem primeru nastopa toliko spremenljivk, da se jih ne da popolnoma obvladati.
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!