Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Fizika: V katerem kozarcu voda prej zamrzne

 
 
13.5.2009, 16:53
Imamo dva literska kozarca, napolnjena z vodo.

V prvem kozarcu ima voda 99 stopinj celzija.
V drugem kozarcu ima voda 15 stopinj celzija.

Oba kozarca postavimo zunaj pred hišo, kjer je temperatura -5 stopinj celzija.

V katerem od obeh kozarcev bo voda prej zamrznila?



spremenjeno: NikMan (14.9.2015, 10:08)
 
 
 
13.5.2009, 17:00
Kozarec, v katerem je 99 stopinj.
 
 
 
13.5.2009, 21:43
Res je.

Ali lahko še obrazložiš, zakaj je tako?
 
 
 
16.5.2009, 13:31
Se bo našel kakšen junak, ki zna obrazložiti, zakaj voda v toplejšem kozarcu prej zmrzne?
 
 
 
16.5.2009, 13:43
Znanstveniki do sedaj še niso podali neke jasne razlage. Lahko je zaradi izhlapevanja. Toplejša voda bolj izhlapeva in se posledično masa zmanjša, kar pomeni, da imamo manj vode za zamrzniti. Drugi razlog so lahko raztopljeni plini v vodi. Toplejša voda ima v sebi manj raztopljenih plinov in to lahko privede do lažjega in hitrejšega ohlajanja. Lahko pa je tudi konvekcija.

Vglavnem, veliko različnih možnosti obstaja. Je pa to zares zanimivo
 
 
 
16.5.2009, 14:01
Jaz sem tisti junak, vendar ne povem

Če pa koga zanima, naj si nabavi super knjigo "Zakaj je nebo modro", kjer bo dobil veliko odgovorov...
 
 
 
16.5.2009, 20:56
Pomojem zmrzne tista topla zato ker j razlika v temperaturi večja in se reakcija ohlajanja začne hitreje oz. vezi med vodimoka in kisikom so pri višji temperaturi manj stabilni in jih je lažje ohladiti.

Sej pravim to je samo moja teorija
 
 
 
16.5.2009, 21:40
Na enem forumu sem našel odgovor:

Topla voda zmrzne prej zato, ker zmrzuje od znotraj navzven, hladna pa rabi več časa ker zmrzuje odzunaj navznoter.
To je Mpembov učinek.

Njegov poskus:

Mpemba je bil fantiček iz Afrike, ki je pred nekaj deset leti to odkril.
Delal je sladoled (zamrzoval je vodo s sadnim sirupom) in je vzel dve čaši vode - eno iz hladilnika, drugo z mize, segreto na "lokalno" temperaturo.
Postavil ju je v zamrzovalnik in ugotovil to zanimivost.
Povedal je učitelju, on naprej, ... vse do najsposobnejših svetovnih znanstvenikov.
V času, ko ni bil problem priti na Luno, si je kar veliko znanstvenikov belilo glavo s tem paradoksom.

Razlaga:

Hladna voda ima v sebi "raztopljenih" veliko zračnih mehurčkov, zato to v resnici NI kemično čista voda H2O, za katero veljajo vse lastnosti iz priročnika. Zrak se obnaša kot izolator in preprečuje, da bi se voda hladila v skladu z enačbami. Povrhu vsega pa se da takšno vodo tudi Podhladiti in je tekoča, kljub T<273K. Ko se jo pa potrese, zamrzne v hipu.
Če pa je bila voda kdaj pogreta, nima zračnih mehurčkov, zato se obnaša v skladu z enačbami.

Druga razlaga:

Druga teorija je, da so za to krive raztopljene soli v vodi. Npr. bikarbonati, ki se pri segrevanju izločijo kot karbonati (nabiranje kalcijevega karbonata na posodi, grelcih,...). In ker se te soli izločijo je potem čisto normalno da ima voda nižje zmrzišče, kot tista ki ima raztopljene soli (tako se prevreta voda bolj približa kemično čisti vodi). Da pa se z dodajanjem soli zmržišče vode zniža je pa popolnoma jasno (posipavanje cestišča pozimi).


Upam, da imam prav.


spremenil: aleksy (16.5.2009 ob 21.41.23)
 
 
 
16.5.2009, 22:07
Kje, oz. na katerem forumu si dobil tole?
Drugače pa so razlage pravilne.
 
 
 
16.5.2009, 22:13
Na tem:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopi....
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!