|
Ali znate povedati, kako deluje mikrovalovna pečica in zakaj tako hitro stvari pogreje?
Zakaj recimo lahko damo v mikrovalovno pečico keramične krožnike in se nič ne zgodi?
spremenjeno: NikMan (30.9.2015, 7:57)
|
|
|
Mikrovalnovna pečica greje s pomočjo mikrovalov. Mikrovalovi, ki jih proizvede magnetron povzročijo vibriranje molekul vode (H2O) v hrani. Zaradi vibriranja molekul nastane trenje, ki segreje hrano. S keramičnim krožnikom pa se nič ne zgodi, ker v seb nima molekul vode.
objavil: podtalje (4.9.2009 ob 13.58.00)
|
|
|
Povedano še malo drugače, temperatura ni nič drugega, kot gibanje molekul.
In tako kot je dejal maticg, z oddajanjem ustrezne valovne dolžine vzpodbudimo molekule, da začnejo nihati, kar pomeni, da se te molekule segrejejo in nato prenašajo temperaturo na ostale molekule v okolici.
Da ne bo pomote, pri tem ne gre za učinek resonance, ampak gre za lastnost polarnih molekul, ki imajo električni dipolni moment, da se v električnem polju poravnajo. Ker se električno polje izmenjuje med + in -, tako molekule venomer spreminjajo svojo smer.
Zato valovanje ni omejeno samo na molekule vode, ampak obsega nekoliko večji spekter polarnih molekul z dipolnim momentom (maščobe, sladkorji, ...), res pa je, da je tu učinek manjši.
spremenil: podtalje (4.9.2009 ob 14.14.40)
|
|
Prikazujem 1 od skupno 1 strani |
|