Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Fizika: Kako deluje atomska bomba?

 
 
1.1.2010, 21:51
Zna kdo napisati, kako deluje atomska bomba? Na enostaven in kmečki način?

Kako lahko ena bomba, ki meri samo dva metra, uniči mesto?spremenjeno: NikMan (2.2.2017, 5:57)
 
 
 
2.1.2010, 3:00
Einstein
 
 
 
2.1.2010, 9:52
Atomska bomba deluje na princip delitvi atomskih jeder. Gre za isti princip kot pri reaktorju (nevtron, atom, dva nevtrona, dva atoma, štirje nevtroni itd.) le da tukaj gre za proces, ki ni zaviran z grafitnimi palicami, ki bi absorbirale nevtrone. Pri tem se sproži takšna energija, da dvometrska atomska bomba pomeni OGROMNA VELIKOST.

 
 
 
17.3.2010, 1:38
Bistvo vsega je Einsteinova enačba:

E=m*c^2

Energija = masa krat hitrost svetlobe na kvadrat

Povedano poenostavljeno, masa je samo druga oblika energije.

Če celotno maso nekega telesa spremenimo energijo, lahko iz formule vidimo, da to telo vsebuje ogromno energije.

Če vzamemo npr. 1kg vode (ali katerekoli druge snovi) in vstavimo v formulo, lahko iz tega dobimo ogromno energije.

Kako veliko energije je to, lahko vidimo predvsem pri atomski bombi, kjer se samo en majhen delež mase spremeni v energijo.
 
 
 
9.4.2010, 15:08
Kolikor jaz to vem (pa ne prav veliko) je to le nenadzorovana cepitev atomov. Ker so atomi (kot že vemo) najmanjši delci jih lahko v eno 2 metra dolgo bombo spravimo zelo veliko. In če upoštevamo to, kar je povedal že podtalje dobim zelo zelo veliko energije.
 
 
 
28.6.2012, 0:10
Dajte, kaj pa, če bi nekdo za Zmago naredil lekcijo, kako narediti atomsko bombo?
 
 
 
30.6.2012, 13:06
Atomi pa že niso najmanjši delci!
 
 
 
30.6.2012, 18:28
Atomi so najmanjši delci. Čeprav bi bilo možno da so protoni manjši, to ni možno kajti protoni so iz atomov (torej so atomi še manjši). Tako sem vsaj jaz slišal.
 
 
 
30.6.2012, 19:41
Atomi so iz protonov in nevtronov, v ovojnici so elektroni ki so osnovni delci (i.e. "ne moremo jih razstaviti v manjše delce"). Protoni in nevtroni so sestavljeni iz kvarkov, ti pa so (se vsaj meni zdi) prav tako osnovni delci. Se pravi je atom mnogo večji od enega protona. Pa ne samo to, jedro atoma (sestavljeno iz protonov in nevtronov) predstavlja le en majhen del prostornine celotnega atoma. Nekaj takega, kot če bi teniško žogico dal na nogometno igrišče, možno je pa tudi, da je razmerje še večje. Večji del atoma tako zapolnjuje ovojnica. Atomi tako nikakor in pod nobenim pogojem niso najmanjši delci.
 
 
 
2.2.2017, 16:32
Popravite me, če mislim narobe.

Če bi v jedrski elektrarni pozabili dodat grafitne palice oz. bi jih bilo premalo in nevtroni se ne bi absorbirali, bi prišlo do istih posledicah kot pri atomski bombi?
 
 
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!