Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Socotra, čuden otok v Indijskem oceanu

 
 
5.12.2010, 23:15
To je zelo čuden otok s čudno in edinstveno floro in favno, ki se ne more videti nikjer drugje na svetu. Izgleda, kot da ni s tega planeta. Nahaja se v Indijskem oceanu, 250 km od Somalije in 350 km od Jemna. Ima 40.000 prebivalcev. Na njem ni hotelov in restavracij in ima samo eno cesto, ki je bila zgrajena pred dvema letoma.Klima je ostra, vroča in suha. Dolge peščene plaže se raztezajo, tudi do 7 km, izpod pečin in planin, visokih do 1.525 metrov.Ime Socotra je izpeljano iz sanskrta in pomeni otok blaženosti. Zaradi plaž? Zaradi izolacije in tišine? Čudne in nore botanične vznesenosti?

Na Socotri so se rastline obdržale v svojih prvobitnih oblikah izpred 20 miljonov let!
Dracena cinnibaris ali vražje krvavo drevo je izvor posebne smole za katero pravijo, da je zdravilo za vse. Uporabljala se je v srednjeveških čarovnijah in alkemiji.

Drevesa so podobna gobam, njihove veje pa se širijo proti nebu .

Tam raste tudi puščavska roža, ki izgleda kot cvetoča slonova noga.

Dorstenia gigas – očitno ne zahteva nič zemlje, saj korenine rastejo na golem kamenju.


Gibanje po otoku je izziv, saj ni skoraj nobenih cest.
Kljub dejstvu, da na otoku živi 40.000 prebivalcev, je Jemenska vlada zgradila prvo cesto pred dvema letoma – po dogovoru z UNESCO-m, ki je otok proglasil za svetovno naravno zapuščino. Na otoku vzdržujejo eko turizem, ki podpira lokalno gospodarstvo in tamkajšnji način življenja.Otok je raj za ptice z okoli 140 vrst, od teh jih deset ne morete najti nikjer drugje na svetu.

Za delček Socotranske in Jemenske edinstvene arhitekture poglejte mesto Al Hajarah.spremenil: NikMan (7.9.2011 ob 13.10.15)
 
 
 
6.9.2011, 14:17
Zanimivo in PREKRASNO
 
 
 
6.9.2011, 19:22
Hočem tja.
 
 
 
16.9.2012, 10:58
Ali se da najti tam prenočišče? V kateri državi pa se nahaja. Bo potrebno Google maps malo pogledati
 
 
 
16.9.2012, 14:07
To pa je raj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!