Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Raznoraznarije

Satelitski internet Starlink bo imel 42.000 satelitov

 
 
26.4.2020, 9:53
SpaceX je v vesolje poslal še 60 novih satelitov, s čimer nadaljuje izgradnjo konstelacije za vzpostavitev satelitskega interneta v nizkih orbitah. To pomeni, da ima SpaceX v orbiti že 422 satelitov, kar je največ med ponudniki, ki obljubljajo postavitev podobnih sistemov. SpaceX je podjetje z največjim številom satelitov v orbitah okoli Zemlje na sploh. Okrog Zemlje sicer trenutno kroži okrog 1100 aktivnih satelitov in še dvakrat toliko mrtvih reliktov zgodovine.

https://www.monitor.si/novica/omrezje-sp....Omrežje Starlink zaenkrat sestoji iz 60 satelitov (oz. 57, saj so trije že od začetka odpovedali poslušnost), ki so bili z raketo Falcon 9 v zemeljsko orbito poslani v maju, testna internetna povezava do njih in med njimi pa očitno že deluje. Omrežje naj bi sicer nekoč sestavljalo kar 42.000 satelitov, če se bo podjetje držalo dovoljenj, za katere je pred kratkim zaprosilo mednarodno telo ITU. Najprej je bilo sicer »le« predvidenih 12.000 satelitov, ki naj bi se v orbito naselili v naslednjih osmih letih.

https://www.monitor.si/novica/elon-musk-....

Če želite videti vlak satelitov, potem kliknite na https://findstarlink.com/ in poglejte, kdaj bodo leteli nad vami.

Elon Musk pravi, da sateliti ne bodo imeli vpliva na svetlobno onesanževanje in ne bodo povzročali kakih motenj astronomom itd. Je potrebno tudi vedeti, da se tudi Amazon pripravlja na podobno storitev in tudi drugi (Virgin).

Kaj menite?

 
 
 
26.4.2020, 20:07
"ne bodo imeli vpliva na svetlobno onesanževanje in ne bodo povzročali kakih motenj astronomom itd."

Težka bo...
 
 
 
29.4.2020, 8:36
Se strinjam. Poleg njega pa pridejo še Amazon in Virgin. Bomo to sprejeli in nam bo normalno gledati nebo polno pikic?
 
 
 
3.5.2020, 9:27
Že zdaj se mi zdi da se pozna. Nekaj dni nazaj sem slikal nebo in sem jih samo na slikah dobil več kot 5. Mislim da sta vsaj 2 bila starlinka, ker še nikoli prej nisem videl dveh vzporedno.

Edit: slika https://imgur.com/a/nLsLeifspremenjeno: tidymetal (3.5.2020, 9:28)
 
 
 
4.5.2020, 22:33
Meni še ni uspelo tega videti. Sem prebral, da jih bodo naredili nevidne. Me zanima če je to sploh mogoče.

https://www.independent.co.uk/life-style....
 
 
 
5.5.2020, 10:13
Tudi jaz nisem prepričan da je to dejansko starlink, ampak kar nekaj uram, ki sem jih posvetil gledanju neba še nisem nikoli videl dveh satelitov leteti vzporedno.

Vbistvu sem 2x tisto večer slikal po dva vzporedna satelita.

Druga slika https://imgur.com/a/5lpZiOP

Tukaj pa je slika od reddit uporabnika alarmcloque, https://i.redd.it/ivvm8dg3omv41.jpg

Toliko o tem da nebojo uničevali nočnega neba...
 
 
 
5.5.2020, 11:31
Druga fotka je kar huda. Prav vidiš galaksijo!
 
 
 
5.5.2020, 14:04
Če imaš dslr-ja sprobaj, neverjetno kaj vse lahko zajameš. Če imaš pa več zanimanja pa dslrja, sprobaj Deep Sky Stacker.

Mene je ta astrofotografija kr potegnila noter, trenutno razmišljam o realizaciji "barn door trackerja" z arduinotom, vendar nevem niti približno kje začet.
 
 
 
5.5.2020, 18:12
Imam in mogoče poleti kje na kakem hribu na morju naredim fotko. To že dolgo časa razmišljam.

Sem prepričan, da so kaki forumi in podobno. Pa pridruži se skupinam, ki organizirajo teleskopske oglede planetov in ostalega. Jaz poznam tiste na goriških brdih.
 
 
 
5.5.2020, 18:13
Te skupine so verjetno precej na tekočem, to sem mislil.
 
 
 
5.5.2020, 18:57
Vbistvu ne rabiš bit na hribu, vsak temen kotiček je super. Super je če imaš priključek za intervalometer, potem se da z lahkoto nardit 100+ slik in kako nebulo od oriona lepo slikaš.

Sma z očetom razmišljala o teleskopu vendar je sam strošek bil prevelik za karkoli spodobnega pa da bi lahko še slikal. Je pa definitivno na bucket listu pogledat skozi teleskop.
 
 
 
5.5.2020, 20:15
Moj oče je kupil teleskop in sem ga nekaj let nazaj celo pogruntal uporabljati. Največji dosežek je Jupiter in njegovi oblaki. Bi rabil priklopit fotoaparat nanj, da bi videl marsikaj več.
 
 
 
5.5.2020, 22:11
Po mojem kratkem preučevanju teleskopov ti lahko povem da bo težka. Največji problem je v tem, da se zemlja vrti hitreje kot pa lahko fotoaparat zajeme spodobno sliko. Lahko pa probaš in uporabiš program Registax 6(pa dosti potrpljenja), da združi slike.

To je moj prvi poskus(ok tretji), še vedno zelo daleč od spodobnega rezultata slikanja lune in uporabe Registax6 in photoshopa.

https://imgur.com/a/rfrkUo4 
 
 
6.5.2020, 7:17
Tole pa kapo dol! Me prav zanima, kako si to naredil. Znaš tudi planet?

 
 
 
6.5.2020, 9:04
Hvala. Tako kot sem reko, 9 slik z enakimi nastavitvami kamere, uvozil v Registax6, pustil da jih zloži skupaj in nato "izostri" sliko. Nato pa v photoshopu malo priredil barve in odstranil "noise". Sem pa uporabil zelo pretemne slike, naslednjič ko bo jasno nebo probam še enkrat. Delal sem pa po tem tutorialu https://www.youtube.com/watch?v=ncPJY5CR....

Ta registax program je narejen posebaj za prepoznavo planetov, tako da ja, bi šlo z planeti tudi. Mislim da je nekaterim uspelo slikat saturn z enako lečo kot jo imam jaz(kit leča nikon 70-300mm). Bom probal svojo srečo ko bo saturn viden pri nas.

 
 
 
6.5.2020, 14:18
Se veselim. A veš, da se ga da slikati tudi z navadnim telefonom?

https://canadianastronomy.wordpress.com/....
 
 
 
6.5.2020, 14:23
Vendar ne brez teleskopa
 
 
 
6.5.2020, 15:01
Nekje sem zasledil, da je možno, vendar z uporabo dodatnih leč, ki ukrivljajo svetlobo.
 
 
 
6.5.2020, 17:28
Dodatnih leč? Tistimi adapterji ki se pritrdijo preko kamere? Nekaj sem gledal v tej smeri ampak verjetno več kot lune nebi šlo slikat. Priporočam ti program stellarium, kjer si lahko pogledaš kako bo nebo zgledlo ponoči in se tako lažje odločiš kdaj boš slikal. Ima tudi možnost da vidiš kako bi se kaj vidlo skozi teleskop.
 
 
 
6.5.2020, 19:47
Povezava na to temo je na https://zmaga.com/forum_topic.php?id=196....

Poznam Stellarium, odlična reč.
 
 
 
6.5.2020, 20:31
Ahja, venera, najsvetlejša točka na zahodu zadnji mesec. Mislim da je bila letos tak 25.4(tu nekje) najsvetlejša, naslednjič bo tako svetla čez tak 70 let.

Sem pogledal, ja, slikano je z telefonom, vendar skozi teleskop. Danes me spet čaka slikanje lune, upam da bo tokrat boljše. Slike pridejo pozno večer.

Marsikaj se pa da videti tudi brez česarkoli. Če je okolica brez svetlobnega onesnaženja je možno videt recimo zelo zelo bledo rimsko cesto, andromedo pa tako kot je v drugi temi omenjeno, venero, jupiter, saturn, mars... Z kakšno sky view aplikacijo si tudi lahko zelo pomagamo.

Edit: Evo obljubljeni sliki https://imgur.com/a/0wFdnVE


spremenjeno: tidymetal (6.5.2020, 23:36)
 
 
 
8.5.2020, 7:30
Moram poleti fotografirati nebo z daljšim zajemanjem svetlobe in upam, da mi rata kaj konkretnega. Luna pa je špica!

Škoda ker ne vidimo nam najbližje zvezde (Proxima Centauri), je vidna le na južni polobli. Bi bilo zanimivo vedeti, da je prav ta zvezda nam najbližja.
 
 
 
8.5.2020, 18:26
Zdaj je že super, čeprav je že potrebno čakati do kakšnih 11 zvečer da nebo postane res temno.

http://shorturl.at/dhowR

Ta stran je zelo uporabna, saj ti na podlagi vpisanih podatkov izračuna maksimalen čas zajemanja, tako da nimaš razpacanih zvezd. Fajn pripomoček je tudi "bahtinov mask", tako ti olajša iskanje idealnega fokusa. Za silo gre izdelati to tudi iz papirja ampak se namantraš in v mojem primeru tudi fajn porežeš po prstu če za izrezovanje uporabljaš klingo. Če imaš dostop do 3D printerja ali pa kakšnega laserskega izrezovalnika je pa super, no lahko tudi kupiš vendar je 10€ za ta kos plastike preveč če mene vprašaš.

Evo, še ena, včerajšna "super" luna, zadnja v tem letu. Narejena iz 80 slik.

https://imgur.com/a/Wxib7vG

Če imaš kakšne izkušnje z arduinotom in kako najlažje začeti se priporočam za kakšen nasvet, elektrika mi je kr tuja, od programskih jezikov pa več kot pythona in javascripta ne znam pa še to ne kaj dosti.


spremenjeno: podtalje (9.5.2020, 10:08)
 
 
 
9.5.2020, 10:15
Sicer nisem kakšen strokovnjak, ampak nekaj izkušenj z Arduinom imam in ti mogoče lahko kaj pomagam.

Glede začetkov z Arduion, pa ali si si mogoče ogledal lekcije na zmagi:
category.php?id=405

Moram tudi še pohvaliti tvoje slike lune, so res dobre. Tako da je še mene sedaj malo prijelo, da bi se začel malo z "astro" fotografijo ukvarjati.

 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!