Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Celjski grofje

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Najbolj znana in najpomembnejša plemiška in vladarska rodbina, ki je imela svojo matično posest predvsem na območju današnje Slovenije.
 
 
1
 
 
Sprva so se grofje Celjski od leta 1130 imenovali gospodje Savinjski po Savinji, od leta 1173 pa Žovneški gospodje, katerega ime prav tako izhaja iz Savinje. Po katerem gradu pa so dobili ime? 
 
2
 
 
Kdo pa je prvi po imenu znani pripadnik plemičev Žovneških oziroma Celjskih?
 
 
3
 
 
S kom so v 14. stoletju Žovneški sklenili pogodbo s in stopili v vojno proti Goriško-Tirolskim gospodom v okviru bojev za češko krono ter tako začeli svoj vzpon? 
 
4
 
 
Ko je rodbina grofov Vovbrških leta 1333 izumrla, so pridobili njihovo posest in s tem katero mesto, ki postane tudi njihov rodbinski sedež? 
 
5
 
 
Večanje posesti je bila za cesarja Lidvika Bavarskega osnova, ko je leta 1341 Ulrika I. povzdignil v grofa. Družina je dobila novo ime, Grafen von Cilli, kar v prevodu pomeni? 
 
6
 
 
Kdo je leta 1396 rešil Sigismunda Luksemburškega pred smrtjo na bojnem polju v boju s Turki in kot zahvalo dobil nova posestva ter tako še povečal porast? 
 
7
 
 
Kako je bilo ime ženi Sigismunda Luksemburškega, ki je bila obenem hčerka njegovega rešitelja (glej korak 6), ki je posledično bil imenovan za slavonskega in hrvaško-dalmatinskega bana. 
 
8
 
 
Sin in naslednik, Friderik II. se je poročil z Elizabeto Frankopansko, ki je bila visokega rodu in imela sta tudi otroke. Nekaj let za njeno nepojasnjeno smrtjo, se je Friderik II. poročil z plemkinjo nižjega rodu, ki pa je rodbina ni sprejela, saj je bila čast dinastije omadeževana. S spletkami je prišlo do prvega zabeleženega čarovniškega procesa na Slovenskem proti njej, katerega pa je pravno preživela, kasneje pa je bila umorjena. O kom govorimo? 
 
9
 
 
Zadnji knez je bil zadnji moški potomec celjskih grofov in bil v Beogradu umorjen. Poročen je bil z Katarino Branković, hčer bizantinske princese in srbskega despota, s katero je imel tri otroke, a so vsi umrli še v času njegovega življenja. Kdo je bil zadnji Celjski grof? 
 
10
 
 
Po smrti zadnjega Celjskega grofa, so se ti v zgodovinopisju tradicionalno zapisali z nižjim grofovskim nazivom, čeprav je vodja rodbine po izumrtju nosil knežji naziv. Komu so morali priznati oblast? 


 
Komentiraj
 
 
 
 
 
26.3.2020, 22:08
Za grb se mi je zdelo, ampak sedaj vem. Drugače pa ne upam povedat, koliko sem dobil haha

PS: Raziskujem tole zmago in priznam, da kar uživam.
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!