Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Novi vek

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Najkrajše zgodovinsko obdobje, ki pa je človeštvu prinesla veliko konkretnih sprememb, ki so nas popeljale v moderno dobo oziroma sodobnost.
 
 
1
 
 
Srednji vek se zaključi in leta 1492 na vrata potrka novi vek. Kaj pa se zgodi takrat? 
 
2
 
 
Konča pa se leta 1918, ko nastopi doba novejše zgodovine. Kaj pa se je zgodilo? 
 
3
 
 
Smisel srednjeveškega gospodarstva je zadovoljitev lastnih potreb, v novem veku pa smisel nadomesti dobiček in tako nastane? 
 
4
 
 
Padec Bizanca leta 1453 močno vpliva na novo meščanska miselnost, ki se imenuje Humanizem in v ospredje postavi človeka. V tem času na tisoče Grkov zbeži v katero pokrajino, kjer se je preporod tudi začel? 
 
5
 
 
Prehod v 15. stoletju, ki je popeljal srednji vek v novi vek ter znanosti dodal zagon in postopoma začel človeka ločevati od cerkve? 
 
6
 
 
V tem času odkrije Nemec Johannes Gutenberg nov izum, ki se šteje za mejnik drugega tisočletja, ki začenja sodobno obdobje človeške zgodovine. Igrala je ključno vlogo pri razvoju renesanse, reformacije, razsvetljenstva in znanstvene revolucije? 
 
7
 
 
V italijanskem mestu Padova odkrijejo vlogo in funkcijo velikih organov ter tako razrešijo skrivnost anatomske zgradbe. Sicer je bila metoda prepovedana, vendar je bi pritisk znanstvenikov in javnosti premočan. O katerem postopku govorimo? 
 
8
 
 
Galileo Galilei, Nikolaj Kopernik, Johannes Keppler in Giorgano Bruno so ugotovili, da je Zemlja okrogla in se vrti okoli Sonca. Obstaja pa še nek znan fizik, ki sicer ni popoln humanist, je pa odkril gravitacijske zakone? 
 
9
 
 
Turki v 14. stol. zaprejo svileno pot in posledično pride do velikih geografskih odkritij. Kaj privede do tega? 
 
10
 
 
V kasnejšem obdobju novega veka pride do velikih odkritij in razvoja znanosti. Odkrili so električno energijo, ustvarjale so se kolonije in izumili so nekaj, kar je začelo poganjati lokomotive? 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!