Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Osnovna vprašanja iz zgodovine

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Deset osnovnih vprašanj, ki zajemajo vse svetovne zgodovinske dogodke in bi jih morali poznati vsi, ki so opravili osnovno šolo.
 
 
1
 
 
Približno koliko let nazaj se je pojavil sodobno misleči človek (homo sapiens)? 
 
2
 
 
Skupne značilnosti prvih civilizacij so namakalno poljedelstvo, mestno življenje, uporaba pisave, vojska, čaščenje bogov in vladarjev ter tako naprej. Kdaj pa so približno nastale? 
 
3
 
 
Ena prvih civilizacij je bila tudi v današnjem Egiptu, kjer so vladali faraoni. Katero kulturno zapuščino so zapustili in so vidne še danes? 
 
4
 
 
V prvem tisočletju pred našim štetjem so se na področju Grčije začeli ustanavljati polisi, mestne državice, ki so med seboj delile vero in nacionalno zavest. Grška kultura je pomembno vplivala na življenje ljudi po Evropi in nam zapustila marsikaj, obenem tudi demokracijo, filozofijo, gledališče in še nekaj, kar se je začelo leta 776 pred našim štetjem v Olimpiji? 
 
5
 
 
Kdo je bil prvi rimski cesar, pod katerim se je obenem začelo tudi obdobje miru (Pax Romana)? 
 
6
 
 
Po razpadu rimskega cesarstva se je v vzhodnem delu Evrope obdržalo Bizantinsko cesarstvo (ali Vzhodno Rimsko cesarstvo). Na zahodnem delu Evrope pa katero cesarstvo, za katero lahko nekako rečemo, da predstavlja predhodnico Francije, Italije in Nemčije? 
 
7
 
 
Kako je Rim imenoval ljudstva, ki so živela zunaj meja? Med njimi so Slovani, Goti, Huni in Germani, ki so se zaradi pomanjkanja zemlje in želje po boljšem življenju začela seliti. 
 
8
 
 
Kakšno listino so leta 1774 predstavniki 13 angleških kolonij v Severni Ameriki podpisali, ki je imela kasneje posledice v Evropi, saj so sprožile francosko revolucijo in posledično razširile razsvetljenske ideje? 
 
9
 
 
Leta 1848 je prišlo do velikih revolucionarnih sprememb, obenem se je dokončno odpravili gospodarsko-družbeno ureditev pred kapitalizmom, v kateri je zemlja v lasti zemljiških gospodov, obdelujejo pa jo podložni kmetje? 
 
10
 
 
Po končanih dveh svetovnih vojnah, se je začelo obdobje miru na zahodni polobli, katero se nekje imenuje tudi Pax Americana. V tem obdobju je prihajalo do velikih družbenih sprememb in znanstvenih odkritij. Med drugim je leta 1961 poletel prvi človek v vesolje. Kako mu je bilo ime? 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!