Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Bogovi grške mitologije

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Grške boginje in bogovi so bili vsemogočni in nadnaravni, istočasno pa so imeli človeške lastnosti. Za grško religijo je bil značilen politeizem oziroma vera v več bogov.
 
 
1
 
 
Bog morja, potresov in velikih valov. Brat Zevsa in Hada. 
 
2
 
 
Bog spolne ljubezni in lepote. Častili so ga kot božanstvo plodnosti. Pogosto je bil upodobljen z liro ali lokom in puščico. 
 
3
 
 
Kraljica bogov in boginja zakonske zveze in družine. Žena in sestra Zevsa. 
 
4
 
 
Kralj bogov in vladar Olimpa. Bog neba, strele, grmenja, prava, reda, pravičnosti. Najmlajši otrok Titanov Kronosa in Ree. 
 
5
 
 
Bog svetosti in poezije, ki ga spremlja devet boginj umetnosti in znanosti oziroma muz. Prinašal je tudi smrt in uničenje in tudi odvračal nesrečo. 
 
6
 
 
Boginja modrosti, razuma, inteligence, literature, obrti in znanosti, obrambe in strateškega vojskovanja. Hči Zevsa je spremljala sova, pogosto pa tudi boginja zmage Nike. 
 
7
 
 
Boginja ljubezni, lepote in poželenja ter Hči Zevsa. Njeno ime nam je dalo besedo substance, ki se uporablja z namenom povečevanja spolnega poželenja. Njeno latinsko ime je Venera. 
 
8
 
 
Bog medicine in zdravljenja. Simbol zdravilstva okrog palice ovita kača. 
 
9
 
 
Bog podzemlja, mrtvih in bogastva pod zemljo. Starejši brat Zevsa in spremlja ga troglavi pes Kerber. 
 
10
 
 
Bog vina, plodnosti, veselja in razposajene objestnosti. Najmlajši olimpski bog, pa tudi edini, ki ima umrljivo mamo. 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!