Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Oblaki

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Ste vedeli, da ima voda v običajnem oblaku, ki ima povprečno hitrost okoli 60 km/h, lahko maso do več milijonov ton? Ste mogoče že slišali, da v oblaku živijo tudi bakterije in bi zato lahko rekli, da je oblak živ?
 
 
1
 
 
Oblaki nastanejo zaradi vlage, katera se vzpne zaradi treh dvižnih sistemov. Kako se imenuje dvižni sistem, kjer se zrak dviga zaradi pregrevanja nad toplim površjem? 
 
2
 
 
Orografija je dvižni sistem oblakov, kjer se zrak dviga ob ob gorskih ovirah. Dviganje oziroma narivanje toplega zraka nad hladen zrak v obliki klina pa imenujemo tudi? 
 
3
 
 
Dolg tanek oblak, ki se razvije zaradi leta reaktivnega letala na velikih višinah se angleško imenuje contrail. Kako pa imenujemo pri nas ta pojav? 
 
4
 
 
Oblake glede na fizično obliko razvrstimo na tri kategorije. Kako imenujemo raztrgane oblake, ki so brez izrazite oblike in najpogosteje manjših velikosti? 
 
5
 
 
Kako pa imenujemo oblake, ki so v vodoravni smeri bistveno večji kot v navpični ter se nahajajo v eni ali več plasteh ozračja? 
 
6
 
 
Kopasti oblaki, ki so v vodoravni in navpični smeri približno enaki, spodnji rob je ravne oblike, zgornji rob pa ima podobno obliko cvetači? 
 
7
 
 
Torej, oblake imenujemo po njihovih oblikah, če pa ti povzročajo še padavine, jim k imenu dodamo še katero predpono? 
 
8
 
 
Po višini razlikujemo tri območja ozračja, kjer nastajajo različne vrste oblakov. Na višini od 7 do 13 kilometrov in s temperaturami pod -35 °C so visoki ledeni oblaki, srednje visoki oblaki iz ledu s temperaturami med -10 in -35 °C pa so med 2 do 7 km visoko. Najnižje so vodni oblaki s temperaturami od -10 do nad 0 °C, ki pa segajo do katere višine? 
 
9
 
 
Visoki oblaki imajo v večini primerov predpono ciro, srednji pa imajo katero predpono? Nizki oblaki nimajo predpone. Izstopa kumulonimbus, nevihtni oblak, ki seže čez vsa tri področja. 
 
10
 
 
Ko se oblak dotakne tal oziroma, ko vlaga izhlapeva s površine zemlje, ta pojav imenujemo? 


 
Komentiraj
 
 
 
 
 
24.7.2020, 14:47
Vidim, da mi oblaki ne gredo tk fajn, sam je pa zanimiv test, se kej novga naučiš
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!