Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Preverjanje znanja > Geografija
Geografija

Švedska

 Geografija  NikMan | Sobota, 3.10.2020

Približno 2000 let nazaj je bilo na ozemlju Švedske ljudstvo Svear, kar v prevodi pomeni mi, Rike pa predstavlja kraljestvo. Skupaj se to napiše Sverige in se še danes uporablja to ime.

Poljska

 Geografija  NikMan | Sreda, 16.9.2020

Ime Poljska izvira iz plemena Polani, ki se je naselilo po propadu Rimskega imperija. Ime pa predstavlja ljudstvo, ki živijo na odprtih poljih.

Reke, ki tečejo skozi slovenska mesta

 Geografija  NikMan | Ponedeljek, 14.9.2020

Ste vedeli, da je Sava najdaljša slovenska reka, ki v celoti meri 940 kilometrov, od tega teče po ozemlju Slovenije 218 kilometrov? Savinja pa je najdaljša slovenska reka, ki v celoti teče po našem ozemlju in meri 102 kilometra.

Oblaki

 Geografija  NikMan | Ponedeljek, 6.7.2020

Ste vedeli, da ima voda v običajnem oblaku, ki ima povprečno hitrost okoli 60 km/h, lahko maso do več milijonov ton? Ste mogoče že slišali, da v oblaku živijo tudi bakterije in bi zato lahko rekli, da je oblak živ?

Irska

 Geografija  NikMan | Ponedeljek, 22.6.2020

Ste vedeli, da Irsko gozdovi pokrivajo le slabih deset odstotkov površine in je zaradi ravnikov in pašnikov dobila ime zeleni otok?

Švica

 Geografija  NikMan | Petek, 12.6.2020

Ste vedeli, da je uradno ime za Švico v latinskem jeziku Confoederatio Helvetica? Od tu tudi kratica CH, ki ste jo verjetno že opazili.

Danska

 Geografija  NikMan | Torek, 9.6.2020

Ste vedeli, da je danska zastava, kjer je upodobljen beli križ na rdeči podlagi, najstarejša zastava na svetu, ki je še vedno v uporabi?

Deset najbolj znanih naravnih čudes

 Geografija  NikMan | Nedelja, 31.5.2020

Na svetu bi za naravna čudesa lahko rekli, da jih je nešteto. Mi smo pripravili deset bolj znanih. Jih boste prepoznali?

 
 
Najbolj znani slovenski gradovi
 Geografija  NikMan | Sreda, 27.5.2020
Koliko slovenskih gradov poznate? V tokratnem preverjanju znanja smo jih objavili deset najbolj znanih.
Nizozemska
 Geografija  NikMan | Nedelja, 8.3.2020
Nizozemska se deli na različne province in najbogatejši sta južna in severna Holandija. Od tu tudi izvira pogovorno ime Holandija za Nizozemsko.
Združeno kraljestvo
 Geografija  NikMan | Sreda, 4.3.2020
Llanfairpwllgwyngyll-gogerychwyrndrobwlllllandysiliogogogoch ni tiskarski škrat, ampak ime kraja, ki nosi najdaljše ime na svetu ter se nahaja v Združenem kraljestvu.
Bolgarija
 Geografija  NikMan | Sreda, 19.2.2020
Ste vedeli, da je Bolgarija edina evropska država, ki ni spremenila svojega izvornega imena od samega začetka, leta 681?
Romunija
 Geografija  NikMan | Petek, 7.2.2020
Ste vedeli, da beseda Romunija prihaja iz besede Romanus, kar v latinskem jeziku predstavlja prebivalca Rimskega imperija.
Belgija
 Geografija  NikMan | Torek, 4.2.2020
Ste vedeli, da beseda spa prihaja iz Belgije, točneje iz mesta Spa, kjer je bil postavljen tudi prvi evropski Casino?
Združene države Amerike na zemljevidu
 Geografija  NikMan | Ponedeljek, 11.11.2019
Verjetno ste že kdaj slišali, da v ZDA ljudje ne poznajo držav zunaj njihovih meja. Sedaj imate možnost, da preverite znanje njihovih držav na zemljevidu.
Južna Koreja
 Geografija  NikMan | Ponedeljek, 28.10.2019
Ste vedeli, da je Južna Koreja na prvem mestu po številu plastičnih operacij na prebivalca na svetu?
Afriške države na zemljevidu
 Geografija  NikMan | Sreda, 11.10.2017
Ste vedeli, da afriški kontinent sestavlja 54 držav? Ali bi jih znali na zemljevidu prepoznati?
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!