Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Preverjanje znanja > Geografija
Geografija

Države na zemljevidu

 Geografija  NikMan | Sobota, 26.6.2021

Prikazanih je deset naključnih držav na celem svetu. Jih boste prepoznali, saj niso najbolj prepoznavne?

Reke glavnih evropskih mest

 Geografija  NikMan | Sobota, 23.1.2021

Ste vedeli, da je reka Volga najdaljša reka v Evropi? Kako dobro pa poznate imena evropskih rek, pa se preverite v tem preverjanju znanja.

Celine

 Geografija  NikMan | Torek, 29.12.2020

Za štetje celin oziroma kontinentov je sicer več modelov, v tem preverjanju znanja pa vas sprašujemo za model s sedmimi celinami.

Slovenska jezera

 Geografija  NikMan | Sreda, 9.12.2020

V Sloveniji je več kot tristo jezer, ribnikov ali barij. Mi vam jih predstavljamo deset. Jih boste prepoznali?

Fosilna goriva

 Geografija  NikMan | Torek, 8.12.2020

Goriva, ki so nastala z razkrajanjem organizmov in njihova starost lahko preseže 650 milijonov let.

Najlepši gradovi na svetu

 Geografija  NikMan | Petek, 27.11.2020

Svet je poln lepih gradov in v tem preverjanju znanja nismo mogli prikazati vseh. Smo se pa potrudili izbrati deset najlepših. Jih boste prepoznali?

Slovenski dvatisočaki

 Geografija  NikMan | Ponedeljek, 9.11.2020

Slovenija ima 352 dvatisočakov, če štejemo tudi pomožne vrhove. Mi vam jih prikazujemo 10 precej znanih, jih boste prepoznali?

Švedska

 Geografija  NikMan | Sobota, 3.10.2020

Približno 2000 let nazaj je bilo na ozemlju Švedske ljudstvo Svear, kar v prevodi pomeni mi, Rike pa predstavlja kraljestvo. Skupaj se to napiše Sverige in se še danes uporablja to ime.

 
 
Poljska
 Geografija  NikMan | Sreda, 16.9.2020
Ime Poljska izvira iz plemena Polani, ki se je naselilo po propadu Rimskega imperija. Ime pa predstavlja ljudstvo, ki živijo na odprtih poljih.
Reke, ki tečejo skozi slovenska mesta
 Geografija  NikMan | Ponedeljek, 14.9.2020
Ste vedeli, da je Sava najdaljša slovenska reka, ki v celoti meri 940 kilometrov, od tega teče po ozemlju Slovenije 218 kilometrov? Savinja pa je najdaljša slovenska reka, ki v celoti teče po našem ozemlju in meri 102 kilometra.
Oblaki
 Geografija  NikMan | Ponedeljek, 6.7.2020
Ste vedeli, da ima voda v običajnem oblaku, ki ima povprečno hitrost okoli 60 km/h, lahko maso do več milijonov ton? Ste mogoče že slišali, da v oblaku živijo tudi bakterije in bi zato lahko rekli, da je oblak živ?
Irska
 Geografija  NikMan | Ponedeljek, 22.6.2020
Ste vedeli, da Irsko gozdovi pokrivajo le slabih deset odstotkov površine in je zaradi ravnikov in pašnikov dobila ime zeleni otok?
Švica
 Geografija  NikMan | Petek, 12.6.2020
Ste vedeli, da je uradno ime za Švico v latinskem jeziku Confoederatio Helvetica? Od tu tudi kratica CH, ki ste jo verjetno že opazili.
Danska
 Geografija  NikMan | Torek, 9.6.2020
Ste vedeli, da je danska zastava, kjer je upodobljen beli križ na rdeči podlagi, najstarejša zastava na svetu, ki je še vedno v uporabi?
Deset najbolj znanih naravnih čudes
 Geografija  NikMan | Nedelja, 31.5.2020
Na svetu bi za naravna čudesa lahko rekli, da jih je nešteto. Mi smo pripravili deset bolj znanih. Jih boste prepoznali?
Nizozemska
 Geografija  NikMan | Nedelja, 8.3.2020
Nizozemska se deli na različne province in najbogatejši sta južna in severna Holandija. Od tu tudi izvira pogovorno ime Holandija za Nizozemsko.
Združeno kraljestvo
 Geografija  NikMan | Sreda, 4.3.2020
Llanfairpwllgwyngyll-gogerychwyrndrobwlllllandysiliogogogoch ni tiskarski škrat, ampak ime kraja, ki nosi najdaljše ime na svetu ter se nahaja v Združenem kraljestvu.
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!