Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Poljska

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Ime Poljska izvira iz plemena Polani, ki se je naselilo po propadu Rimskega imperija. Ime pa predstavlja ljudstvo, ki živijo na odprtih poljih.
 
 
1
 
 
Glavno mesto Poljske, kjer živi slabih 2 milijona ljudi? 
 
2
 
 
Približno koliko ljudi pa živi na Poljskem? 
 
3
 
 
Denarna valuta je? 
 
4
 
 
Drugo največje in z več vidikov tudi drugo najpomembnejše mesto, ki je bilo do leta 1596 tudi glavno mesto Poljske? 
 
5
 
 
Na Poljskem stoji največji grad na svetu po površini. Poznate njegovo ime? 
 
6
 
 
Piwnica Swidnicka je najstarejša restavracija v Evropi, v kateri lahko naročite hrano še danes. Katerega leta je bila odprta? 
 
7
 
 
150.000 hektarjev zadnji veliki pragozd Białowieża nudi dom najtežjim kopenskim živalim v Evropi. O katerih živali govorimo? 
 
8
 
 
Najbolj slikovito gorovje Poljske so zagotovo Tatre in tam se nahaja tudi najvišji vrh Poljske, ki meri 2503 metrov? 
 
9
 
 
Država je bila ustanovljena že v 10. stoletju. Po letih zgodovinskih sprememb pa proslavlja svoj dan neodvisnosti od leta 1918 naprej. Poznate mogoče datum? 
 
10
 
 
Če boste poskusili poljske dobrote, pozabite na štetje kalorij, med osnovno hrano pa Poljaki uvrščajo kruh in klobase. Kako se imenuje tradicionalna obara iz zelja, različnih vrst koščkov mesa, paradižnika, medu in gob ob spremljavi rženega kruha ali pire krompirja? 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!