Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Švedska

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Približno 2000 let nazaj je bilo na ozemlju Švedske ljudstvo Svear, kar v prevodi pomeni mi, Rike pa predstavlja kraljestvo. Skupaj se to napiše Sverige in se še danes uporablja to ime.
 
 
1
 
 
Glavno mesto Švedske, kjer živi okoli 1 milijon ljudi? 
 
2
 
 
Koliko pa je vsej prebivalcev na Švedskem, katera površina meri 450 tisoč kvadratnih kilometrov (Slovenija 20 tisoč)? 
 
3
 
 
Švedska je že leta 1944 legalizirala poroke istospolnih partnerjev. So bili prvi na svetu, ki so leta 1972 legalizirali spremembo spola. Leta 1979 pa so kot prvi na svetu prepovedali tudi? 
 
4
 
 
Ali je Švedska parlamentarna monarhija?


 
 
5
 
 
Katera pa je švedska denarna valuta?


 
 
6
 
 
Švedska je ena največjih proizvajalk orožja na svetu. Ali je sodelovala v prvi in drugi svetovni vojni?


 
 
7
 
 
Iz Švedske prihaja kar nekaj svetovno znanih stvari. Največja trgovina s pohištvom na svetu, IKEA in četrta najbolj prodajana glasbena skupina na svetu, ABBA. Potem je tu še avtomobilska znamka Volvo. Kako pa se imenuje najbolj prodajana računalniška igra na svetu, ki je bila ustvarjena na Švedskem? 
 
8
 
 
Najvišji vrh Švedske z 2097 metri nadmorske višine je? 
 
9
 
 
Kakšen pa je uradni jezik na Švedskem?
 
 
10
 
 
Ste vedeli, da ima Švedska v Evropi največ McDonald's restavracij na prebivalca? Tradicionalnih jedi je zaradi velikosti države veliko, so pa recimo zelo znani švedski cimetovi kolački oziroma? 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!