Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Črni petek

  Ime je črni petek dobil po prometnem kolapsu, ki je sledil dnevu po zahvalnem dnevu. Nato pa so dodali še finančno razlago.
 

Ime je črni petek, ki izvira iz Filadelfije, dobil po prometnem kolapsu, ki je sledil dnevu po zahvalnem dnevu. Nato so dodali še finančno razlago, in sicer, da Black Friday označuje trenutek, ko trgovci začnejo kovati dobiček in iz rdečih preidejo v črne številke (te v finančnem svetu simbolizirajo pozitivne bilance).



Izraz sega v šestdeseta, prve razprodaje na dan po zahvalnem dnevu pa so se začele že leta 1924 (veleblagovnica Macys). Črni petek je danes največji nakupovalni praznik na svetu, ki se je razpotegnil na pet dni in traja od zahvalnega četrtka pa vse do spletnega ponedeljka (spletna različica črnega petka), ki mu pravijo Cyber Monday. Na črni petek poteka tudi dan brez nakupov (Buy Nothing Day), neformalni dan protesta proti čezmernemu potrošništvu, ki ga svet obeležuje od leta 1992.



Od kod sploh izvira Black Friday? Prvotno so ime uporabili, ker so razprodaje tisti dan povzročile takšno zmedo na cestah, da je prišlo do številnih prometnih nesreč in celo do nasilja. Prvič je bilo ime omenjeno leta 1950 s strani policistov v Filadelfiji, ki so z izrazom črni petek označevali vse nesreče in nasilje zaradi razprodaj. Razprodaje so se v Ameriki v številnih trgovinah spremenile v pravo tekmovanje za izdelki, mnogi kupci so pred trgovinami stali že par ur pred odprtjem. Pogosto je prihajalo do prerivanj in nasilja.



Zato ni čudno, da je na začetku ime metalo slabo luč na prodajalce in njihove razprodaje. Ti so se trudili imenu dati pozitivno plat in iz tega razloga so za ime našli računovodsko pojasnilo. Ko trgovci beležijo izgubo, to v računovodskih listinah označujejo z rdečo barvo.


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!